Ristić: Ustavni sud da reaguje na Vučićevo kršenje Ustava 1Skupština Foto: Fonet/Nenad Đorđević (arhiva)

„Ko je ovlastio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za račun Srbije utvrđuje i vodi politiku zemlje, a posebno politiku prema Kosovu i Metohiji, jer član 12 Ustava Srbije jasno i nedvosmisleno utvrđuje nadležnosti predsednika Srbije iz kojih se jasno vidi da nije njegova nadležnost da vodi politiku zemlje, pa i politiku vezanu za KiM, već je to u nadležnosti Vlade Srbije i Narodne skupštine.

Ko mu je dao za pravo da uzurpira ustavne nadležnosti i ko ga je ovlastio da u svojstvu predsednika republikesa međunarodnim i predstavnicima separatističkih vlasti u Prištini predlaže ideju podele Kosova i razgraničenje sa kosovsko metohijskim Albancima. Podsećam predsednika na član 8 Ustava Srbije koji glasi – teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva ,“pitao je Slaviša Ristić, poslanik poslaničke grupe Nova Srbija – Pokrert za Spas Srbije, podsećajući predsednika države da je prilikom stupanja na dužnost podneo zakletvu i da se obavezao na poštovanje Ustava Srbije.
Ristić je predsednika Vučića podsetio da ne postoje dve Srbije, jedna plašljiva , gubitnička kako on tvrdi, koja živi u mitovima, i druga pobednička koju on navodno predvodi .

“Postoji jedna, Ustavom i zakonima ,uređena Srbija sa KiM u njenom sastavu i svi organi republike Srbije, uključujući i predsednika Srbije moraju se striktno toga držati, a ne da im pada na pamet da iznose svoje privatne ideje. Oba ova pitanja postavljam i predsedniku Skupštine Srbije, Ustavnom sudu Srbije, nadležnim tužilaštvima i očekujem odgovor zašto niko ne reaguje na ovakvo otvoreno kršenje Ustava predsednika Srbije .
Ristić je pitao i predsednika Vučića zašto sve vreme obmanjuje javnost da su granice na administrativnim prelazima između Srbije i KIM, kako on voli da kaže granice između Srba i Srba postavljene 2011. godine, kad činjenice govore sasvim drugo.

Prema njegovim rečima istina je da su 2011. godine separatističke vlasti iz Prištine poslale jedinice Rosu, kako bi uspostavile granicu i tačno je da je prethodna vlast započela pregovore u Briselu, kao i da je Borko Stefanović prihvatio deo sporazuma o integrisanim prelazima. Ono što je ipak najvažnije , naveo je Ristić, to je da je implementacija Briselskog sporazuma i postavljanje granica učinjena 10. decembru 2012. godine .

“Granicu su implementirali i postavili tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić i čudi me zašto Vučić sada obmanjuje javnost u tom smislu“ , istakao je Ristić.
I poslanik Srpske radikalne stranke Alkesandar Šešelj pitao je zbog čega predsednik Vučić pregovara sa EU oko Kosva, koja traži od Srbije da deklarativno prizna nezavisnost Kosova, a u pregovore ne uključuje one koji su nam naklonjeni Rusija i Kina .
Šešelja je interesovalo i kako je moguće da Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i šest meseci po isteku mandata i dalje koristi luksuznu rezidenciju u Užičkoj 23 , koja je predviđena za predsednike republika.
„Njegov boravak tamo Srbiju košta više od 5.000 evra mesečno, plus računi i osoblje koje je tamo zaposlenio . Zašto nadležni organi nisu ništa preduzeli ni povodom afera oko fondacije Dragice Nikolić iako je u medijima pisalo da je fondacija proneverila više od 12 miliona evra. Pitam i predsednika Srbije da li će i on zadržati rezidencoiju u kojoj sada živi i da li će to biti praksa za sve ostale koji budu izabrani na funkciju predsednika”, pitao je Šešelj .
Jovan Jovanović, poslanik iz poslaničkog kluba Samostalni poslanici pito je šta je cilj izložbe „Umetnost koja čeka pravdu” , koja će biti otvorena u Skupštini Srbije i na kojoj će biti prikazane replike slika koje su ukradene 5. oktobra.

Da li je cilj ove izložbe da se pokaže da je 5. okobar bio zločinački poduhvat i da se rehabilutuje vlast koja je devedesetih godina dovela do propasti, a čije račune i dan danas plaćamo. Zbog izneverrnih očekivanja 5. oktobra naši građani i danas čekaju poravdu”, pitao je Jovanović , koga je interesovalo i da li će pravdu dočekati i autori upravo zabranjenog filma Mezimica, da li će pravdu dočekati stanari Topličinog venca, Sava Male, najstariji sugrađani kojima su otete penzije, da li će pravdu dočekati inženjeri koji su nepravedno optuženi da su krivi za rušenje potpornog zida u Grdeličkoj klisuri.
Odgovarajući Jovanoviću, predsednica parlamaneta Srbije rekla je da izložba “Umetnost koja čeka pravdu“ nema politićku poruku, već predstavlja želju da svi zajedno uložimo trud da pronađemo nestalo blago koje ne pripada ni bivšem ni sadaršnjem režimu. Neđo Jovanović, poslanik Socijalističke partije Srbije pitao je da li su nadležni organi protiv bilo koga koji su 5. oktobra rušili ustrojstvo držćave, uništavali imovinu i palili skupštinu, pokrenuli postupak.
Olena Papuga, poslanica LSV pitala je kada će poslanici koji pripadaju nacionalnim manjima konačno moći da govore na svom maternjem jeziku u parlamentu Srbije, obzirom da i nekoliko meseci po usvajanju zakona, nisu stvoreni uslovi za to, a Marija Janjušević pitala je da li je pravi ministar kulture, odnosno nekulture, u Srbiji Željko Mitrović i da li je Pink ogledalo Srbije koja je postalo rijaliti ogledalo Aleksandra Vučića. Janjuševićeva je pitala i ministra kulture Vladana Vukosavljevića „ da li je namirisao da će biti smenjen i da je zato iskoračio protiv rijaliti programa , kao i zašto do sada nije kaznio REM, Pink i medije koji promovišu rijalite.
Saša Radulović, šef poslaničke grupe DJB pitao je zašto parlament nije obeležio stogodišnjicu proboja Solunskog fronta, uprkos predlogu DJB. Pitao je i zašto se Srbija i dalje okreće Nemačkoj, zašto predsednik sluša diktate iz Berlina i zašto smo i dalje okrenuti projektu EU koji je otišao u pogrešni pravac .
Radulović se osvrnuo i kosovsku politiku predsednika Srbije i upitao zbog čega je predsednik Vučić izveštaj o pregovorima o Kosovu i Metohiji podneo sinu Džordža Soroša, a ne Skupštini .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari