RSE: Zaključci za Zapadni Balkan skinuti sa dnevnog reda u Briselu 1Foto: EPA-EFE JULIEN WARNAND

Usvajanje zaključaka o Zapadnom Balkanu skinuto je s dnevnog reda pošto su jutros neke zemlje članice Evropske unije (EU) imale prigovore na odeljak o dobsosusedskim odnosima na koji je Bugarska prethodno pristala, objavila je Radio slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na diplomatske izvore.

Neke članice smatraju da obuhvatanje „istorijskog konteksta“ u zvaničnim dokumentima EU, stvara novi presedan, naveli su ti izvori.

Prema istim izvorima, Slovačka, uz podršku Češke i Austrije, smatra da se „isuviše popustilo Bugarskoj“ u tekstu završnog dokumenta.

Zaključi za Zapadni Balkan trebalo je da budu usvojeni na ministarskom sastanku  8. decembra ali je Bugarska to blokirala zbog bilateralnog spora sa Severnom Makedonijom.

Bugarska je navodno juče odustala od blokade kada je u nacrt zaključaka uneta „kompromisna definicija“ o dobrosusedskim odnosima.

U tom usaglašenom tekstu na koji je juče pristala Bugarska podvlači se da treba izbegavati „izjave i radnje koje negativno utiču na dobrosusedske odnose i mirno rešavanje sporova“.

U tekstu se podvlači neophodnst implementacije Prespanskog sporazuma i Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Severne Makedonije i Bugarske i naglašava važnost njihove dalje primene.

„Ova dva glavna koraka treba da efikasno okončaju sve tvrdnje zasnovane na pogrešnom tumačenju istorije“, stoji u završnom tekstu zaključaka.

Ambasadori zemalja članica juče su usaglasili završni tekst, koji je prebačen na proceduru usvajanja, ali su jutros neke zemlje članice prigovorile na „istorijski kontekst u tekstu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari