RSE: Zvaničnici NATO odbili su da komentarišu izjavu predsednika Srbije o paraleli Kosovo-Nagorno Karabah 1Foto: EPA / ZURAB KURTSIKIDZE

Zvaničnici NATO odbili su da prokomentarišu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o paraleli Kosovo-Nagorno Karabah, preneo je večeras Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na pitanje RSE kako Alijansa gleda na paralelu koju je Vučić povukao između Kosova i Nagorno Karabaha, iz njenog sedišta je samo navedeno da misija KFOR koju vodi NATO ostaje u potpunosti usredsređena na sprovođenje svog mandata UN da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

„Takođe, nastavljamo da podržavamo dijalog između Beograda i Prištine uz pomoć EU kao jedino trajno političko rešenje za stabilnost na Kosovu i u širem regionu zapadnog Balkana“, naveo je jedan zvaničnik NATO u pisanom odgovoru za RSE.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova zatražilo je prekid dijaloga sa Srbijom, nakon što je Vučić izjavio da „može doći do sukoba ukoliko se ne postigne rešenje“.

Vučićevu izjavu su kritikovali i kosovski premijer Avdulah Hoti i vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje snažniji pritisak velikih sila po pitanju razgovora sa Prištinom od decembra i januara naredne godine, kao i da do rešenja za Kosovo mora doći kroz dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari