Haradinaj podneo ostavku 1Foto: Facebook /Ramuš Hradinaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je ostavku, javio je dopisnik RTS-a.

Haradinaj je na kraju sednice Vlade Kosova saopštio da podnosi neopozivu ostavku, a kao razlog je naveo to što je dobio poziv da da iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu, u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, javlja Koha.net.

„U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj“, rekao je on.

On je kazao da nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

„Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam“, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini održanoj posle sednice Vlade Kosova. 

On je kazao da je na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

Tači: Poštujem odluku Haradinaja, sud pozvao još nekoliko čelnika OVK

„Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova“, naveo je Haradinaj.

Na odluku Haradinaja najpre je reagovala ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku koja je ocenila da „to nije pravda“.

Haradinaj bi, kako je i sam najavio, trebalo da se tokom sledeće nedelje pojavi pred Specijalnom tužilaštvom u Hagu.

Ovo je drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu.

Prvi put je ostavku podneo u martu 2005. godine kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Ostavkom premijera pada i Skupština Kosova.

Lazarević: Malo je reći da je Haradinajeva ostavka šok za kosovsku javnost

Predsednik Kosova ima ustavni rok od 45 dana da zakaže prevremene parlamentarne izbore koji u istom roku moraju biti i održani.

Vlada Kosova ostaje u tehničkom mandatu do izbora nove Vlade.

Taksa od 100 odsto koja je uvedena na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaje na snazi do izbora nove vlade.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj juče je izjavio da su pozicije Kosova u dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom oslabili dosadašnje rukovodstvo i partijski lideri.

On je za televiziju KTV rekao da „izjave lidera političkih stranaka, njihove pozicije, čak i različite od onih u javnosti i na zatvorenim sastancima“, čine da Kosovo „izgleda inferiorno u odnosu na Srbiju“.

Prema njemu Srbija čini sve da oslabi Kosovo, dok i lokalni kosovski lideri to isto čine sa svoje strane.

Advokat Arianit Koci ocenio je danas, povodom odluke njegovog klijenta Ramuša Haradinaja da podnese ostavku na mesto premijera zbog poziva da se kao osumnjičeni pojavi pred Specijalnim sudom za zločine OVK, da je Haradinaj „heroj“ i da će „kao i uvek do sada“ izaći kao pobednik i iz ovog slučaja.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo, Milovan Drecun izjavio je da današnja ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja može otvoriti put da se tamošnja politička scena „prekomponuje“ tako da se stvore uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari