Rusiji treba "zamrznuti" sukob na Balkanu 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE Jovo Mamula

Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se juče sastanu sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom.

Komšić je na konferenciji za medije izjavio da su razlozi za to nedostatak državne zastave na sastanku s predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kao i izjave kojima gost pozdravlja skupštinsku rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

Prema rečima predsednika Građanskog demokratskog foruma Zorana Vuletića, Sergej Lavrov u poseti svom, kako ga naziva, najamniku Miloradu Dodiku, samo je potvrdio ono što smo znali: za Rusiju su Jugoistočna Evropa i ceo Balkan prostor za odmeravanje snaga sa Zapadom.

Prema Vuletićevoj oceni, Lavrov, koji je iskusni diplomata, juče je načinio niz gafova kojima je poslao jasne poruke.

– Kremlj ne priznaje institucionalno ustrojstvo države Bosne i Hercegovine. Za njih ona je još jedan zamrznuti konflikt koji će, preko Dodika, odmrznuti kada im bude odgovaralo. Cenu će i ovoga puta platiti građani koji ovde žive – tvrdi Vuletić.

On kaže da Vučićev i Dodikov režim, koji po svojim unutrašnjim karakteristikama veoma liče i sve više podsećaju na vlast u Rusiji, i po svojim spoljnopolitičkim opredeljenjima predstavljaju deo Putinove interesne sfere.

Dodaje da su oba režima po svemu suprotstavljeni vrednostima koje su dominantne u Evropskoj uniji, zbog čega su procesi integracija i zaustavljeni.

– Nedavno glasanje u UN je pokazalo da se Vučićeva Srbija, nažalost, nalazi u maloj grupi režima kojima vladaju autokrate pod patronatom Putina, podržavajući okupaciju Krima i direktno nanoseći štetu Srbiji. Lavrovljevo kršenje diplomatskih pravila suštinski demonstrira rusku slabost  jer nesumnjivo krši Dejtonski mirovni ugovor i Ustav BiH. Svim dobronamernim političarima bi moralo da bude jasno da je Dejton bio okvir koji je zaustavio rat, ali za izgradnju mira, demokratske i evropske BiH potreban je novi okvir – ističe Vuletić.

On dodaje da odlaskom Donalda Trampa sa političke scene, sazrevaju međunarodne okolnosti da se od Vučića i Dodika temeljno destabilizovani Zapadni Balkan uredi i demokratizuje.

Istoričar i predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić pak smatra da nije samo reč o neispravnom potezu i nečasnom postupku Komšića i Džaferovića, već i o grešci. Prema njegovom mišljenju, oni time ne rade u prilog onih ciljeva koje proklamuju, već rade na osnovu inata i sujete.

– Njihov odnos me podseća na odnos nekih političara u Srbiji prema Kolu, Genšeru i Alojzu Moku 1990. i 1991. Bosna i Hercegovina kakva je definisana Ustavom iz 1996. je i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj. Oni time što negiraju prava RS, pa između ostalog i to pravo da neko dođe u Istočno Sarajevo, negiraju u stvari Bosnu i Hercegovinu. Najgora je stvar kada ne primenjujete iste aršine za iste stvari – navodi Antić.

Rusija poštuje suverenitet BiH

Lavrov u Sarajevu nije posebno komentarisao odbijanje Komšića i Džaferovića da se sastanu sa njim, a pred novinarima je samo ponovio tvrdnje kako Rusija poštuje suverenitet BiH i traži dosledno sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a protivi se eventualnoj reviziji tog dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari