Modernizacija matičarske službe 1Foto: MDULS

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas u javnoj raspravi o izmeni zakona o matičnim knjigama da to predstavlja završetak velikog posla na modernizaciji matičarske službe.

Matičari u Srbiji su u tom procesu uneli skoro 100 miliona prepisa iz papirnih matičnih knjiga u elektronski oblik, naglasio je Ružić.

Novina koju ovaj zakon donosi je uspostavljanje Registra matičnih knjiga, kao jedinstvene baze podataka o ličnom stanju građana u elektronskoj formi, uz istovremeno zadržavanje papirnog oblika, istakao je on, navodi se u saopštenju.

Ružić je rekao da jedno od najznačajnijih pitanja koje je predmet regulisanja zakona predstavlja mogućnost upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, u skladu sa konceptom slobode nacionalnog izražavanja.

Ružić je ocenio da je sve više u praksi prisutna situacija kod promene pola, koja je uslov za ostvarivanje velikog broja drugih prava.

On je napomenuo da je nacrtom predviđeno izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, što će, po njegovim rečima, značiti dijaspori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari