Ružić: Srbija primer kako država treba da se odnosi prema manjinama 1Branko Ružić Foto: Beta/Saša Đorđević (Arhiva)

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić danas je u razgovoru sa delegacijom Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa koju predvodi Siao Huien istakao da je Srbije primer kako država treba da se odnosi prema manjinama, saopšteno je posle sastanka u Beogradu.

On je istakao da je Srbija izuzetno napredna kada je u pitanju oblast manjinskih politika u odnosu na zemlje Evropske unije, kao i da često dobija pohvale iz sveta za rezultate iz ove oblasti.

„Omogućili smo pravo na upis podatka o nacionalnoj pripadnosti u matične knjige, uredili smo da se posebno obrati pažnja na zapošljavanje pripadnika manjina, toponime ispisujemo na jeziku manjine koja broji 15 odsto stanovništva u toj zajednici i unapredili smo rad nacionalnih saveta uz fokus na smanjenje prekomerne politizacije“, rekao je Ružić.

Podsetio je da je unapređen zakonodavni okvir za ostvarenje manjinskih prava u Srbiji, kao i da su 4. novembra prošle godine održani izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

„U Srbiji sada postoje 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina i bogatiji smo za još dva saveta – ruske i poljske manjine“, rekao je Ružić i dodao da je pred izbore u Poseban birački spisak, koji broji punoletne građane dobrovoljno upisane kao pripadnike neke manjine, upisano 510.000 birača.

Na sastanku je ocenjeno da Srbiju i Kinu karakteriše sveobuhvatno partnerstvo i snažno prijateljstvo, kao i da je obostrani cilj dalja realizacija postignutih dogovora i unapređenje saradnje, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokale samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari