Šabac: Konstituisanje Skupštine bez opozicije 1Foto: Podrinske

U Amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača održana je konstituivna sednica Gradske skupštine kojo je prisustvovalo 45 od ukupno 69 odbornika.

Mandate je verifikovala Gradska izborna komisija u polovičnom sastavu.

Sednicom je presedavao najstariji član ovog saziva, Stevan Matić, član PUPS-a. Za predsednika Gradske skupštine ponovo je izbaran Nemanja Pajić, iz pokreta Zapadna Srbija, a za gradonačelnika dr Aleksandar Pajić, poverenik SNS. Izabrani su i ostali gradski funkcioneri i članovi Gradskog veća.

Prema rezultatima GIK-a većinu gradske vlasti čine 37 odbornika sa liste Aleksandra Vučića, lista Zapadne Srbije sedam, i po jedan odbornik iz Ruske stranke i Evropske zelene partije, dok je u opoziciji lista Nebojše Zelenovića”Šabac je naš” sa 22 odbornika i jedan odbornik iz UDS-Prilika.

Pola časa pre zasedanja sednice Skupštine grada Šapca, u gradskoj pešačkoj zoni, na konferenciji za medije, prisutnim novinarima obratili su se odbornici sa liste “Nebojša Zelenović – Šabac je naš” koji su osporili legitimitet rada današnje skupštine grada Šapca i saopštili da oni neće učestvovati na Skupštini, kako su rekli, Srpske napredne stranke koja je protivzakonita i nelegitimna.

Šabac: Konstituisanje Skupštine bez opozicije 2
Foto: Podrinske

Lokalni izbori u Šapcu ući će u anale novije političke istorije, jer su trajali pet meseci, i dva puta su ponavljani.

Nakon izbora 21. juna GIK je poništila izbore na svih 100 biračkih mesta zbog kupovine glasova, javnog glasanja, pretnji i ucena, da bi Upravni sud u Novom Sadu doneo odluku o ponavljanju na 27 birališta.

Nakon ukidanja vanredne situacije u Šapcu, za koju je predsednik Vučić izjavio da je izmišljena a bilo zaraženo 2000 građana i preminulo 44 osobe, na ponovljenim izborima petog septembra zabeležene su brojne malverzacije i otvorene pretnje kriminogenih grupa.

Ponovljeni izbori održani su i trećeg oktobra na pet birališta, i opet je bilo malverzacija.

Na sve to sedmog oktobra sednicu GIK prekidaju funkcioneri SNS u pratnji nabildovanih momaka, nakon čega dest članova GIK daje ostavku zato što im policija ne garantuje ličnu bezbednost.

Preostalih deset članova nema kvorum, ali zato im se pridodaje zamenik predstavnika iz Ruske stranke, mada je Upravni sud doneo odluku da ova stranka nema pravo na predstavnika u GIK.

Podnete su i žalbe zato što je u Šipurskim livadama pronađen višak glasačkih listića, kao i zbog drugih zabeleženih nepravilnosti. Lista Nebojše Zelenovića podnela je dve ustavne žalbe Ustavnom sudu kao i desetak krivičnih prijava, a pored ostalih i za organizovani kriminal gde su navedena lica sa kriminogenom prošlošću kao i sa dokazima. Do sada ni Ustavni sud ni tužilaštva uopšte nisu ove prijave razmatrali.

Kako je rekao Nebojša Zelenović pravdu će potražiti od Suda u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari