SAD i NATO pozdravili presudu u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori 1

Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dva oficira ruske vojne obaveštajne službe GRU proglašena krivim za pokušaj terorizma, jasna je pobeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske nacije, saopštio je Stejt department.

„Otkad je osujećen pokušaj puča na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, koji je podržala Rusija, Crna Gora je preduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku porodicu, naročito priključenjem NATO u junu 2017. godine“, navela je u saopštenju portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus, prenose podgorički mediji.

Kako je rekla, Sjedinjene Američke Države su ponosne što imaju Crnu Goru za saveznicu.

„Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju Crnu Goru u njenim naporima da jača vladavinu pravu, zaštiti slobodu medija i dalje sprovodi ostale reforme potrebne za učlanjenje u Evropsku uniju“, dodala je Ortagus.

Portparolka NATO Oana Lungesku kazala je u izjavi za Pobjedu da svaka nacija ima suvereno pravo da bira svoje bezbednosne aranžmane, te da se NATO protivi svim pokušajima da se poremete demokratske institucije.

„Svako spoljašnje uplitanje u podrivanje naših demokratija je potpuno neprihvatljivo. Svaka nacija ima suvereno pravo da bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. Crna Gora je visoko cenjeni član NATO, a svi saveznici solidarno se protive svim pokušajima da se poremete naše demokratske institucije“, kazala je Pobjedi Lungesku upitana da prokomentariše jučerašnju presudu.

Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma. Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina a Vladimir Popov na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.

Od srpskih državljana na najtežu kaznu od osam godina je osuđen bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić. Njemu je produžen pritvor do pravosnažnosti presude.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević izjavili su da su presudu u slučaju pokušaja terorizma donela braća Đukanović te da oni od danas nisu njihovi politički protivnici već krvnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari