SAD: Podrška dijalogu Beograda i Prištine, nema paralela 1

SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i za Sjedinjene Države ne postoje nikakve paralele između Kosova i Srbije i Republike Srpske, izjavila je danas ambasadorka SAD u Bosni i Hercegovini Morin Kormak.

„Ono što mi podržavamo kada je u pitanju Kosovo jeste definitivno dijalog koji se vodi, za koji smatramo da treba da se vodi dok se ne dođe do rešenja koje će biti plod zajedničkog dogovora obeju strana. Mi svakako pozdravljamo ulogu koju EU igra u tim razgovorima“, rekla je Morin Kormak za Radio Slobodnu Evropu.

Komentarišući to što se sve češće pominju nova razgraničenja u regionu poput onog između Kosova i Srbije, a u kontekstu toga i da bi takav potez izazvao domino efekat koji bi se mogao odraziti na RS, ona je rekla da je politika SAD više nego jasna i dosledna – „ne postoje nikakve paralele između Kosova i Srbije i RS“.

„Naša politika je dosledna kada je u pitanju podržavanje i posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Ovo je jedna država koja se sastoji od dva entiteta. Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, BiH se u svojoj strukturi sastoji od dva entiteta i oni, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu nemaju pravo na otcepljenje“, ukazala je Kormak.

Ona je ocenila da je atmosfera uoči izbora u BiH zabrinjavajuća.

„Veoma je zabrinjavajuće da političari koriste laži i strah kao osnovu za ovu kampanju, umesto stvarnih činjenica i onih pitanja koja zaista zabrinjavaju građane“, rekla je Morin Kormak.

Ambasadorka SAD je izrazila nadu da će građani BiH odabrati da se fokusiraju na stvarna životna pitanja: na napredovanje ove zemlje, na razvoj ekonomije, na unapređenje zdravstvenog sektora i sektora obrazovanja, na pitanja koja život znače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari