Sada ulica vodi opoziciju umesto opozicija ulicu 1Foto: BETAPHOTO/ SVETLANA DOJCINOVIC

Opozicija treba da predloži dugoročna rešenja građanima, ali i da razmisli na koji način da artikuliše nezadovoljstvo i ima li kapacitet za to.

Međutim, režim je uništio demokratiju i političke partije koje su ostale bez organizacionog kapaciteta i kredibiliteta za obraćanje građanima, smatraju sagovornici Danasa koje smo pitali kakva treba da je uloga opozicije u ovom političkom momentu, s obzirom da njeni predstavnici dolaze na okupljanja ispred Skupštine.

Pokazalo se, u utorak uveče, da je samo jedno spontano okupljanje besnih građana, zbog najave novog policijskog časa, plodotvornije od oko godinu dana šetnje koju su vodile opozicione organizacije.

Plodotvornije jer je predsednik države ustuknuo i odustao od ideje zabrane kretanja pred nekoliko hiljada ljudi, a u zimu 2018. je rekao, i nije porekao, da zahteve demonstranata neće ispuniti čak i ako ih na ulice izađe pet miliona.

U takvoj situaciji postavlja se pitanje uloge opozicije sada, osim podrške koju pruža demonstrantima i dolasku njenih lidera na građanska okupljanja.

Politički konsultant Đorđe Belamarić odgovarajući na ovo pitanje za Danas kaže da nažalost u Srbiji sada ne postoje političke partije.

– Režim je uništio demokratiju i tako nas vratio u feudalizam i 18. vek. Kao u Francuskoj pre tri veka, narod započinje revoluciju koja će dovesti do formiranja novih partija. Ovo je vreme za nove ljude, za nove lidere koji će napraviti nove političke organizacije. Jer bez političkih partija nema demokratije, nema izbora, nema zakona, nema zdravstva ni obrazovanja. Nema ni privrede i dobro plaćenih poslova – ukazuje on.

Dok Dejan Bursać, istraživač saradnik Instituta za političke studije, ne vidi da trenutno opozicione stranke i pokreti imaju neku značajnu ulogu ili uticaj u artikulisanju protesta.

– To se vidi i po relativno malom broju pristalica koje je SZS okupio u sredu na Platou, ali i po izuzetno neprijateljskom stavu demonstranata prema brojnim opozicionim liderima – navodi on.

Kako dodaje, uloga opozicije bi svakako mogla da bude u stvaranju šireg građanskog fronta za proteste, u osmišljavanju zahteva i „buđenju“ drugih gradova po Srbiji.

– Ali nisam siguran koliko aktuelne opozicione stranke imaju organizacionih kapaciteta, ali i kredibiliteta, za tako nešto – zaključuje Bursać.

A politikolog Vuk Velebit smatra da nismo tu da savetujemo opoziciju nego da tražimo zahteve ka vlasti jer vlast treba da polaže račune za učinjeno i neučinjeno, a da se opozicija sama isto sabere i da nam da svoje odgovore.

– Opozicija treba i sama da predloži rešenja koja ona vidi da bi građani dugoročno znali šta su predlozi i kako se rešavaju problemi. Ovo što imamo na ulici je izliv nezadovoljstva, besa i poniženosti građana od strane vlasti i zato je taj izliv takav kakav jeste – mnogostruk. Opozicija treba i da razmisli na koji način da artikuliše nezadovoljstvo i da li ima kapacitet za to, a danas imamo situaciju da ulica vodi opoziciju umesto opozicija ulicu. Moramo dugoročno da razmišljamo i nudimo ideje, politike i govorimo o rešenjima jer će Vučića biti teško pobediti na njegovom terenu nasilja – ukazuje Velebit.

U autorskom tekstu objavljenom u petak u Danasu Olga Nikolić, istraživačica saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, konstatuje da ovim protestima nedostaje organizacija. Ona kaže da pod organizacijom ne misli na to da stari politički lideri treba ponovo da zauzmu svoje pozicije.

„Krucijalno je da se građani sami organizuju, uz korišćenje prednosti komunikacije na internetu, da izaberu predstavnike i artikulišu zahteve, kao i da svaki pobunjeni građanin ponaosob zna od kog cilja i zahteva lično neće da odustane i zašto“, predlaže ona.

Kako dodaje, svako spontani narodni protest se suočava sa pitanjem šta posle. Ona objašnjava da je 5. oktobra opozicija već odavno bila formirana, spremna i sa jakom podrškom naroda, što danas nije slučaj pa je potrebna organska opozicija koja će se formirati na samim protestima.

Neko se igrao prekidačima

Neformalna organizacija Srpska opozicija poručila je juče građanima da će i u petak uveče biti sa njima „u otporu bezumlju i u osvajanju slobode“. Posle mirnog protesta u četvrtak, opozicija ocenjuje da je „režim huliganima dao slobodno veče, pa nije imao pokriće ni za angažovanje policije“. Sinoćni protest bio je prirodno stanje stvari. Baš onako kako bi izgledala i prethodna dva protesta da neko nije režirao nasilje na beogradskim ulicama. Sad je sasvim očigledno da se neko tada igrao sa prekidačima sa kojima je u igru ubacivao naizmenično huligane i policiju kako bi brutalnim nasiljem rasterao građane“, saopštila je Srpska opozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari