Sajam "Jesmo li spremni" - na dan osnivanja NDH 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Dragan Čović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz redova hrvatskog naroda, preuzeo je organizaciju i otvaranje 21. Međunarodnog sajma u Mostaru…

… i, uprkos uobičajnoj, dugogodišnjoj praksi, da tu manifestaciju organizuju i otvaraju sva tri člana Predsedništva, pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da održi govor umesto njih. Kako saznajemo iz diplomatskih krugova bliskih vlasti u Sarajevu, bošnjački član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, uopšte nije kontaktiran u vezi sa ovim događajem, odnosno dobio je samo protokolarnu pozivnicu kao i svaki drugi gost takvog ranga, iako je svih prethodnih godina aktivno učestvovao kao domaćin manifestacije. Mladen Ivanić, član Predsedništva iz redova srpskog naroda u BiH, na putu je, pa, kako su preneli organizatori, neće prisustvovati otvaranju sajma iz tog razloga. Isključivanje Bakira Izetbegovića iz organizacije sajma dobija posebnu dimenziju i zbog činjenice da se odvija pod pokroviteljstvom Predsedništva BiH, čiji je i on član, što mu daje diplomatski karakter i uslovljava dolazak visokih zvaničnika iz drugih zemalja, objašnjavaju sagovornici Danasa.

Takođe, način na koji je Dragan Čović pristupio ovoj manifestaciji ima i neprijatnu simboličku ravan, jer je otvaranje zakazano za 10. april, na dan koji se obeležava kao zvanični datum osnivanja nacističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Istovremeno, kako su Danasu preneli sagovornici iz diplomatskih krugova bliski vlastima u Sarajevu, slogan ovogodišnjeg sajma u Mostaru glasi: „Jesmo li spremni?“, što u kontekstu datuma koji je izabran za otvaranje i tradicionalnog ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, stvara neprijatnost ne samo u odnosu na istorijsku distancu, već i u odnosu na aktuelne pozicije i stavove koje zastupaju predstavnici hrvatskog naroda u BiH.

Imajući u vidu da je u Mostaru na vlasti stranka Dragana Čovića, a direktorka sajma u tom gradu, takođe, kadar iste partije, okolnosti su odredile da ovogodišnjih sajam prođe u atmosferi koja ima remetilačku političko-društvenu konotaciju.

Sagovornici Danasa, međutim, napominju da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nije imao aktivnu ulogu u pravljenju ovakvog scenarija, već da je, kako kažu, „uvučen u priču“. On je u nekoliko navrata, u poslednja dva dana, na sopstvenu inicijativu zvao Bakira Izetbegovića telefonom, tražio da se, ipak, negde i nekako vide dok bude boravio u BiH. „Međutim, obaveze koje obojica imaju su se vremenski poklapale, tako da su razgovarali telefonom o onome o čemu bi pričali uživo“, ističu izvori Danasa. Iz krugova bliskih Izetbegoviću saznajemo da je ovaj član Predsedništva BiH mišljenja da je „Vučić u ovoj priči ispao fer“, odnosno da mu Bakir Izetbegović „ništa ne zamera“.

Dvojica članova Predsedništva BiH nisu prisustvovali ni večeri na koju su bili pozvani regionalni lideri, a koju organizuje Dragan Čović, inače jedini član kolektivnog vrha države koji će prisustvovati Sajmu čiji je pokrovitelj Predsedništvo BiH. Drugog dana posete, danas, predsednik Vučić najpre će se sastati sa predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovom, koji će prisustvovati otvaranju sajma u Mostaru. Posle tog susreta, Vučić će otvoriti 21. Međunarodni sajam privrede i obići štandove Srbije – zemlje partnera na ovogodišnjem sajmu, kao i štandove drugih izlagača.

Tokom popodneva, Vučić će boraviti u Trebinju, gde će obići radove na izgradnji dečjeg vrtića „Srbija“, otvoriti Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Srbije i obići Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Čović: Pozvao sam one koje sam pozvao

Trebali bi biti ponosni što imamo Mostarski sajam, što postoji, što su puni hoteli. Večera postaje tradicionalna. Ivanić nije u BiH, odlučio sam da ne pravimo raskorak. Domaćin sam večere i pozvao sam one koje sam pozvao. Pozvan je Zvizdić, Dodik, Čavara, predsjednik Crne Gore koji redovito dolazi, Vučić i predsjednik Vlade Hrvatske“, rekao je juče Dragan Čović, pojašnjavajući ekskluzivitet ovogodišnjeg sajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari