Samo još da SNS proglasi bojkot i cirkus je potpun 1Foto: BETAPHOTO/ Jelena Bozovic

Protest podrške vlasti u Nišu i Kruševcu, kao i oni najavljeni u Valjevu i Leskovcu su samo skretanje pažnje sa aktuelnih tema i afera režima Aleksandra Vučića.

Potenciranje priča o karikaturama i naslovnici NIN-a, Danasa, samo je izlaz koji je Srpska napredna stranka našla da bi skrenula sa gorućih tema, poput Krušika i doktorata Siniše Malog – kaže za Danas Srđan Marković, jedan od organizatora „1 od 5 miliona“, u komentaru na proteste u organizaciji vlasti, koji se ovih dana održavaju u gradovima po Srbiji.

Sagovornik našeg lista ističe da je karakter tih protesta, gde se kopiraju stvarni događaji i zamenjuju lažnim i izmišljenim.

– To je svojevrsni bongo, jer uvek imaju pravu kopiju priče koja se dešava protiv njih. Kopije stvarnih događaja doslovno preslikavaju. Imali su čak i krvavu košulju na svojim protestima, simbol početka protesta protiv vlasti i prebijanja opozicionog lidera Borka Stefanovića. Oni, međutim, nemaju nikakav spontani odziv na demonstracijama, oni dovoze jedne iste ljude na sve njihove proteste, iz grada u grad ih prevoze… – zaključuje Marković.

Podsetimo, ovog organizatora „1 od 5 miliona“ proteklog vikenda davio je jedan čovek, koji je kasnije priveden ali se ne zna ni njegovo ime ni motiv zbog kojeg je pribegao ovako drastičnom i nasilnom činu. Kako je Marković za naš list nedavno izjavio, reč je o ili pripadniku službe ili parapolicajcu kojeg je vlast unajmila i dala mu privilegije iznad institucionalnih.

Inače, više stotina pristalica predsednika Srbije i SNS protestovalo je u nedelju u centru Niša protiv naslovnica nedeljnika NIN i dnevnog lista Danas, na kojima su Vučićeva fotografija, odnosno karikatura, koje, kako su ocenili, „pozivaju na njegovo ubistvo“.

Niški demonstranti su nosili velike parole „Stop krvavom scenariju“ i „Đilase, ne ubijaj Srbiju“, a na početku protestne šetnje podeljeni su im leci sa natpisom „Stop“ i iscrtanom metom, koje su podizali uvis.

Više hiljada građana Kruševca okupilo se preksinoć u centru tog grada pod istom parolom i sa istim letkom – iscrtanom metom. Predsednik kruševačkog odbora SNS Nenad Andrić rekao je agenciji Beta da su se ljudi okupili spontano i da šetnjom centralnim gradskim ulicama žele da pokažu koliko podržavaju predsednika Vučića i koliko su protiv „nepravednih i brutalnih napada na njega“.

Naveo je da organizacija šetnje nije vezana za SNS stranku nego za građane koji su se okupili ispred prostorija stranke.

– To je jedinstven primer u evropskoj političkoj istoriji. Vlast koja je najavila štrajk glađu, sad pravi mitinge protiv opozicije i Dragana Đilasa. Pri tome Đilasu direktno crtaju metu na čelo i optužuju ga za ono što oni rade. Siledžija optužuje žrtvu – komentariše za Danas Borko Stefanović, jedan od lidera Saveza za Srbiju, zbog čijeg prebijanja je, između ostalog, i nastao protest „Stop krvavim košuljama“, koji je posle prerastao u „1 od 5 miliona“.

On ističe da je vlast „prevarantska, plagijatorska“.

– Plagirali su Utisak nedelje na Pinku, Zorana Kesića u Kontraviziju, pola ministara SNS nema regularne diplome, a sad kopiraju i proteste „1 od 5 miliona“. Ostaje još da SNS objavi bojkot lažnih izbora i režimski cirkus je potpun – zaključuje Borko Stefanović.

Zelenović: Izazivanje sukoba

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je da Vučić organizuje lažne „spontane“ skupove podrške samome sebi, a zapravo izaziva građanske sukobe. „Na skupovima podrške samome sebi u Nišu i Kruševcu, naciljao je Đilasa kao metu. Sutra će meta biti neko drugi, svako ko se osmeli da progovori o finansijskim zloupotrebama vlasti i torturi koja se sprovodi nad svakim ko drugačije misli. Na te skupove, na silu, autobusima, pod pretnjom otkazima, Vučić dovodi zaposlene u državnim službama i javnim preduzećima. Ni oni ne znaju tačno zbog čega su došli, ali im je rečeno da nešto moraju da viču, skandiraju i prete“, rekao je Zelenović u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari