Samoopredeljenje: Nepoverenje Vladi otvara put lošem sporazumu sa Srbijom 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje (PS) Redžep Seljimi izjavio je danas da Vlada Kosova nije rušena zbog taksa ni zbog smene ministra Agima Veljijua, već da je cilj rušenja stvaranje nove vlade koja je spremna da otvori put za loš sporazum sa Srbijom.

„Vlada je srušena da bi se otvorio put štetnom sporazumu sa Srbijom koji se odnosi na promenu granica, razmenu teritorija i unutrašnju podelu Kosova“, kazao je Seljimi za portal gazetablic.com.

Prema njegovim rečima, sa PS u Vladi i premijerom Aljbinom Kurtijem to se nije moglo dogoditi i „zato su se ujedinili (predsednik Hašim) Tači i Isa Mustafa“.

Poslanik Seljimi naveo je da Srbija čeka trenutak da nastavi sa planom za Kosovo.

„Sa druge strane i Srbija očekuje da deluje kada budu svoje delo završili Tači i Mustafa. I (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić izjasnio se da očekuje ukidanje tarife i reciprocitet da bi nastavili sa planom za Kosovo“, kazao je on.

Tači je najavio da će tokom ove nedelje doneti konačnu odluku o stvaranju nove Vlade Kosova, dok je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe prihvatio zahtev svog lidera da idu u koaliciju sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Socijaldemokratskom inicijativom Fatmira Ljimaja, Alijansom novo Kosovo Bedžeta Pacolija i strankama manjina.

Mustafa je u ponedeljak najavio mogućnost da on bude premijer nove Vlade, a potpredsednik DSK Ljutfi Haziri kazao je taodje da je Mustafa kandidat za novog premijera.

Pokret Samoopredeljenje, koji je pobednik vanrednih izbora od 6. oktobra 2019. godine, smatra da je nakon izglasavanja nepoverenja Vladi jedini ustavni postupak da se nakon okončanja pandemije korona virusa održe novi vanredni parlamentarni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari