Samoopredeljenje odbilo zahtev DSK za mesto predsednika kosovskog parlamenta 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Pokret Samoopredeljenje odbio je predlog Demokratskog saveza Kosova (DSK) koji je juče dostavljen i u kojem se zahteva da radi postizanja koalicionog sporazuma prvo mesto predsednika Skupštine Kosova pripadne DSK.

Prištinski mediji javljaju da je u pismu predsednika Samooprdeljenja Aljbina Kurtija taj zahtev „kategorički odbijen“ i da je to i zvaničan odgovor na ponudu DSK.

Inače, juče je DSK zvanično od pokreta Samoopredeljenje zatražio da u raspodeli funkcija oni dobiju mesto predsednika Skupštine, pet ministarstava i garancije da će poslanici Samoopredeljenja podržati kandidata DSK za predsednika Kosova 2021. godine kada aktuelnom predsedniku Hašimu Tačiju ističe mandat.

Dan ranije PS je predložio da DSK dobije šest ministarstava, Samoopredeljenje pet i da budu tri ministra iz manjinskih zajednica.

U predlogu PS stoji da će oni podržati predlog DSK za predsednika Kosova i da to treba da bude nestranačka ličnost ili ličnost o kojoj će se postići konsenzus dve stranke.

I jedna i druga strana u javnim izjavama se zalažu za što brže postizanje koaliciong sporazuma i ako u predlozima deluje kao da žele da sporazuma ne bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari