Šarl Mišel: EU očekuje nastavak dijaloga u julu 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je danas  hitnu potrebu napretka u dijalogu Beograda i Prištine, napominjući da Evropska unija očekuje nastavak tog dijaloga u julu u Briselu.

„Nedavno imenovanje ambasadora Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine pokazuje usredsređenost EU na ovaj dijalog, čiji je nastavak sada planiran za jul 2020. u Briselu“, rekao je Šarl Mišel nakon sastanka sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu.

Pozdravljajući što je Hotijeva prva poseta inostranstvu upravo Brisel, Šarl Mišel je na sastanku istakao „hitnu potrebu za napretkom u dijalogu Beograda i Prištine“.

Povodom opužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, Šarl Mišel je rekao da je „važno da Specijalna veća i Specijalno tužilaštvo budu u mogućnosti da nezavisno rade svoj posao, bez ikakvog spoljnjeg mešanja“.

I portparol Evropske komisije Peter Stano rekao je danas u Briselu da EU ostaje privržena nastavku dijaloga Beograda i Prištine u kojem posreduje i da i dalje veruje da će se to dogoditi u julu.

Na pitanje novinara kako će optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija uticati na dijalog Stano je rekao da EU ne komentariše poteze nezavisnih institucija poput specijalnog tužilaštva i specijalnog sudskog veća ali da snažno podržava te institucije.

Stano je na pitanje da li će Tači biti validan sagovornik rekao da je „EU veoma posvećena nastavku angažovanja kako bi olakšala dijalog Beograda i Prištine ali da ne diktira ko su njeni sagovornici“.

„Nije na EU da bira sagovornike. Kosovo i kosovske vlasti treba da odluče kako će njihovi interesi biti ispunjeni i predstavljeni na najbolji način. Mi smo posrednici koji rade sa partnerima ali ih ne biramo. Na patrnerima i vlastima na obe strane je da obezbede sagovornike“, dodao je.

Portparol Evropske komisije rekao je da EU očekuje da će kosovske vlasti nastaviti da se drže svojih obaveza vezano za vladavinu prava, mandat i rad specijalnog tužioca.

„Kosovske vlasti treba da posvete svu energiju, pažnju i fokus rešavanju zdravstvenih, ekonomskih, socijalnih pitanja kao i borbi protiv korupcije,  uz dijalog sa Beogradom. To su zadaci koji zahtevaju ogromnu energiju i pažnju i EU očekuje da će se Kosovo iskreno posvetiti njihovom rešavanju“, dodao je.

Stano je podvukao da dijalog uz posredovanje EU nema alternativu.

„Kada se govori o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, govori se o dijalogu uz posredovanje EU. Nema drugog dijaloga koji se odnosi na normalizaciju i imamo obećanje obe strane da su spremne na nastavak što se očekuje u julu“, rekao je Stano.

Prema njegovim rečima EU je spremna, datum se može usagalsiti a Kosovo treba da utvrdi ko će najbolje predstavljati njihove interese kako bi dijalog mogao da se nastavi.

To  je ključni zadatak. Dijalog mora da se nastavi ako su obe strane ozbiljno rešene da napreduju na putu ka EU, rekao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari