Sastanak ambasadora EU i šefova misija EU sa ministrima evropskih integracija i pravde 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministarka pravde Maja Popović su učestvovale na sastanku šefova misije država članica EU u Srbiji i šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija (Fabrizi), saopštio je danas EU info centar.

Sastanak je bio posvećen razmeni mišljenja posebno o vladavini prava, kao ključnom elementu procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ministarke su upoznale ambasadore sa stanjem tekućih i planiranih reformskih koraka u pravosuđu, zaštiti osnovnih prava, uključujući slobodu medija, i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Uz podršku snažnoj posvećenosti ministarki, predstavnici EU su ohrabrili vladu da udvostruči napore u toj važnoj oblasti, posvećujući posebnu pažnju sprovođenju i rezultatima reformi.

Fabrici je istakao punu posvećenost Delegacije EU u Srbiji nastavku tesne saradnje sa ministarkama Joksimović i Popović i pružanje pomoći sprovođenju ključne reformske agende, navodi se u saopštenju.

„Svesni smo da nova metodologija dodatno podvlači značaj reformi u oblasti vladavine prava za pristupni proces i spremni smo da nastavimo sa važnim koracima na tom putu. Srbija je pokazala da je solidarno i otporno društvo i zajedno sa EU radimo i radićemo na oporavku od posledica pandemije“, izjavila je ministarka Joksimović.

„Ministarstvo pravde je načinilo dosta koraka u okviru Potpoglavlja pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava, a što će svakako doprineti unapređenju rada i efikastnosti pravnog sistema Republike Srbije i upodobiti ga sa standardima EU“, rekla je ministarka Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari