Šator Slobodne zone seli se danas u Knjaževac, u četvrtak Majdanpek 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Posle dve nedelje od formiranja Slobodne zone u Beogradu u Pionirskom parku ispred zgrade Predsedništva, beli šator Slobodne zone seli se danas u Knjaževac, a u četvrtak će biti u Majdanpeku.

– Bićemo tamo gde je sloboda još više ugrožena nego u Beogradu – tako obrazlaže „seljenje“ zone iz Beograda Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde. Kako za naš list dodaje, posle najnovijeg fizičkog napada na predstavnike opozicije odlučeno je da zona slobode bude u Knjaževcu, a posle širom Srbije.

Posle napada na Dalibora Stanojevića, odbornika DS i jednog od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ u Knjaževcu u Savezu za Srbiju i među potpisnicima Sporazuma s narodom, doneta je odluka da se zona slobode, kako je više puta najavljivano, širi po Srbiji i odlazi na mesta gde je ugrožena sloboda i vlast se nasiljem i bezobrazlukom obračunava sa onima koji drugačije misle.

Kako se navodi u saopštenju SZS, biće svugde po Srbiji gde je sloboda na drugačije mišljenje ugrožena, gde je sloboda ukradena, gde je ukraden život građana Srbije, gde je nasilje jedini odgovor vlasti, gde je okačena krvava košulja umesto zastave Srbije.

Dodaje se da posle skoro šest meseci protesta i razbijanja glave Borku Stefanoviću, umesto odgovornog pristupa, dijaloga i normalizacije stanja, predstavnici vlasti nastavljaju sa nasiljem i prebijanjem opozicionog odbornika. „S obzirom da više niko nije bezbedan u opštinama širom Srbije, mi smo odlučili da slobodnu zonu premestimo u Knjaževac i pokažemo ljudima tamo da nisu sami i da nećemo da trpimo nasilje“, navedeno je u saopštenju.

Povod za odlazak u Majdanpek je incident u kojem je učestvovala lokalna funkcionerka SNS i zamenica predsednika te opštine Elvira Jovanović, koja je otela telefon Marku Raduloviću, lekaru i lokalnom predstavniku Dveri.

Radulović i Boban Tošić, takođe aktivista Dveri u Majdanpeku, hteli su da snime mali odziv naprednjaka iz te opštine na nedavni miting SNS u Beogradu. Raduloviću je, prema saopštenju Dveri, Jovanovićeva oduzela telefon, a Tošića je jedan od naprednjaka nekoliko puta udario držaljkom koja se koristi za zastave i pretio mu smrću.

Danas će u slobodnoj zoni u 17 sati Knjaževcu biti postavljena izložba u Muzeju naprednjačkog realizma, u 18 časova biće održana tribina na kojoj će govoriti i lideri Saveza za Srbiju, a u pola osam kao i do sada u Beogradu biće emitovan Dnevnik slobodne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari