Savet EU produžio mandate specijalnim predstavnicima EU u BiH i na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Savet Evropske unije (EU) saopštio je danas da je za dve godine, do 31. avgusta 2023. produžio mandate specijalnim predstavnicima EU u BiH i na Kosovu.

Predstavnik za BiH Johan Satler (Johann Sattler) imenovan je prvi put 8. avgusta 2019. sa zadatkom da doprinese postizanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja, obezbedjivanju stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene zemlje koja mirno saradjuje sa svojim susedima i obezbedjivanju da je BiH nepovratno na putu ka članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

„EU će takodje nastaviti da podržava sprovođenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnik za Kosovo Tomaš Žunjog (Szuniog), imenovan je 1. septembra 2020, sa zadatkom da doprinese promovisanju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, uključujući jačanje stabilnosti u regionu i doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu.

Njegov zadatak je i promovisanje Kosova koje je posvećeno vladavini prava i zaštiti manjina i kulturnog i verskog nasledja kao i podrška evropskoj perspektivi Kosova i približavanju EU u skladu sa perspektivom regiona i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i u skladu sa relevantnim zaključcima Saveta EU, dodaje se u saopštenju.

Savet EU ili Savet ministara EU je jedan od glavnih organa za donošenje odluka u Evropskoj uniji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.