Savez za KiM čekaju uslovi kao i u Srbiji 1Foto: Savez za Srbiju

Blokada u medijima, pritisci i pretnje za one koji podržavaju drugačije stavove od onih koji dolaze iz Beograda, okolnosti su koje čekaju novoosnovani opozicioni Savez za Kosovo i Metohiju…

… a koje se mogu nazreti iz odnosa Srpske liste na severu Kosova prema organizatorima protestnih šetnji „Jedan od pet miliona“ i pripadnicima opozicione Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović i Srpskoj liberalnoj stranci.

– Na Kosovu i Metohiji nije problem ima li opozicija plan za rešavanje problema Kosova, nego nemogućnost da ga bilo gde građanima predstavi. Kada bi se na severu KiM otvorili mediji, nestale ucene, pritisci, pretnje i ubistva onih koji drugačije misle bilo bi nade da se čuje i opozicioni glas uz one koji dolaze iz Srpske liste odnosno SNS – kaže za Danas Goran Bogdanović, funkcioner SDS i bivši ministar za KiM, komentarišuću nastanak opozicionog Saveza za KiM, ogranka Saveza za Srbiju, i mogućnosti da stavovi te opozicione koalicije uopšte dopru do građana na severu Kosova.

Dominacija Srpske liste na severu, poput dominacije koju SNS ima u Srbiji, još jednom je pokazana na proteklim lokalnim izborima za gradonačelnike četiri opštine na kojima osim kandidata te opcije nije bilo drugih srpskih predstavnika opozicije. U takvim okolnostima, u ponedeljak je održana osnivačka skupština Saveza za KiM.

Sa nje je poručeno da je srpskom narodu potrebno jedinstvo a ne podele i ponižavanja što Srpska lista radi, neophodnost da se izrazi drugačije mišljenje kao i razgovor onih koji ne misle isto. Rečeno je i da će se raditi na platformi o načinu vođenja razgovora o Kosovu. U ovom Savezu i dalje ne odstupaju od stava koji prija većini građana i Srbije i severa Kosova, da je Kosovo deo Srbije, a da se u traženju rešenja mora kretati u okvirima Rezolucije 1244 i Ustava Srbije.

Od predsedavajućeg Savezom Borka Stefanovića juče nismo dobili odgovor hoće li Savez za KiM učestvovati na budućim izborima na Kosovu.

Bogdanović navodi da bi uz oslobađanje medija deo javnosti s Kosova svakako podržao pojedine stranke iz Saveza ali i ostale opozicione partije.

– Ranije nije bila ovakva situacija. Sve parlamentarne stranke su imale odbore i svoje predstavnike na Kosovu. DS je svojevremeno imao i 20 odsto podrške na KiM, ništa manje od SPS na primer. SDS ima plan od četiri tačke za Kosovo koji je još aktuelan i ja o njemu govorim kad god mogu, ali su to zaista retke prilike – navodi Bogdanović.

Na pitanje da li je osnivanje Saveza za KiM samo marketinški potez s obzirom na okolnosti, politički analitičar Dušan Janjić kaže da je to bio logičan potez ljudi, koji ne misle kao oni iz Sprsle liste, da potraže način za svoje političko delovanje, koje je praktično onemogućeno nastankom SL i čišćenjem aktivne građanske inicijative i ubistvom Olivera Ivanovića.

Janjić navodi da treba videti hoće li savez učestvovati na kosovskim izborima i sarađivati sa strankom Nenada Rašića, Progresivnom demokratskom strankom, i sa Srpskom liberalnom strankom, koje su takođe opozicione. On dodaje da priča da će oni biti sluge Albancima ne pije vodu, ali ukazuje na slabost jer je centrala Saveza u Beogradu.

Za vikend SSP usvaja deklaraciju o Kosovu

Stranka slobode i pravde trebalo bi, prema našim saznanjima, da u subotu usvoji deklaraciju o Kosovu i Metohiji. Kako su nam rekli izvori bliski SSP, trenutni je plan da u subotu budu održane sednice Predsedništva i Glavnog odbora na kojima će se o tom dokumentu razgovarati i koji će biti usvojen i predočen javnosti.

Predsednik Srbije: Nemaju način da objasne svoj neuspeh

Upitan da prokomentariše pisanje medija da su na izbore na severu izašli samo oni koji su imali nekakav interes, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je upitao da li je 25.000 ljudi imalo lični interes i da je u izborima 19. maja učestvovalo više birača nego na prethodnim izborima. Vučić je rekao da opozicija nema drugi način da objasni svoj neuspeh i to što je Srpska lista dobila 22 odsto više u odnosu na prošle izbore, prenosi Beta. On je kazao i da sednica Skupštine o Kosovu nije nikakav trik. Kaže i da svaki dan sluša kritike i optužbe kako ne želi i nema hrabrosti da se pojavi pred političkim protivnicima upravo po pitanju Kosova i Metohije. „Kad odem da razgovaram sa predstavnicima SPC, kažu: ‘Što razgovaraš sa crkvom, treba da ideš u parlament’. Onda kažem da dolazim u parlament, da odgovorim na pitanja, da podnesem izveštaj, a onda kažu da je to sad trik. A kakav trik?“, upitao je Vučić. On je rekao da će u petak u Beogradu sa Srpskom listom otvoreno razgovarati o svemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari