Šćiprim Arifi: Za jako Kosovo i Preševsku dolinu u okviru Srbije 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

„Mi želimo snažno i jako Kosovo, sa severom kao sastavnim delom, po cenu da opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ostanu u sastavu Srbije“, rekao je u izjavi za kosovsku TV Dukađini Šćiprim Arifi, predsednik Opštine Preševo i lider albanske Demokratske alternative (DA).

On je ocenio da je Tačijeva izjava o „promeni granica tema o kojoj se može razgovarati, ali da ona nužno ne predstavlja i razmenu teritorija između Beograda i Prištine“.

– Nerealno je da samo Preševo bude pripojeno Kosovu u slučaju razmene teritorija, a da to ne budu i Bujanovac i Medveđa. Otuda ili paket aranžman ili ostajemo tu gde jesmo u sastavu države Srbije – precizirao je Arifi. On je podsetio i na stav opozicionih partija u Skupštini Kosova koje su protiv razmene teritorija, kao i na protivljenje „ovom projektu“ od strane SAD, Nemačke i Velike Britanije.

Ovakav stav Arifija je potpuno drugačiji od stavova Ragmija Mustafe, ekspredsednika preševske opštine i predsednika opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) koji je nakon boravka u Prištini izjavio da je „jedino racionalno rešenje za Albance iz Preševske doline da budu u sastavu Kosova“. Predlog o razmeni teritorija naišao je i na podršku predsednika Opštine Bujanovac Šaipa Kamberija u nešto umerenijoj formi, ali po oceni albanskih analitičara ova tema će biti aktuelna u svetlu predstojećih izbora za novi sastav Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

– Ovo je tema koja uvek budi pažnju, i biće korisna, samo videćemo koliko, na izborima za NSA koji predstoje na jesen. Većina običnih građana deli mišljenje da u ovom trenutku razmena teritorija nije realnost i da bi to dovelo da radikalizacije situacije u opštinama na jugu Srbije – ocenjuju sagovornici Danasa iz albanskog političkog korpusa na jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari