SDA Sandžaka traži ravnopravno obeležavanje nacionalnih i verskih praznika 1Foto: SDA Sandžaka (arhiva)

Novopazarski ogranak SDA Sandžaka pokrenuo je inicijativu  za pravno regulisanje obeležavanja bošnjačkih nacionalnih i verskih praznika.

Od državnih organa Srbije se zahteva  da priznaju 28.septembar – Dan Bošnjaka. Bošnjačko nacionalno veće /BNV)  je taj praznik ustanovilo, pre dve godine, u znak sećanja na 28. septembar 1993. godine kada je u Sarajevu održan i Svebošnjački kongres i doneta Deklaracija o vraćanju nacionalnog imena Bošnjak umesto dotadašnjeg naziva Musliman. Nacionalni praznici su još 11.maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11.jul – Dan sećanja i 20.novembar – Dan Sandžaka.

Stranka sulejmana ugljanina zahteva da dani obeležavanja zastave i Sandžaka obavezno budu neradni u državnim i javnim institucijama, da se u školama ukine nadoknađivanje nastave zbog obeležavanja ovih praznika i da, ako je pratnik u nedelju, da neradni bude prvi radni dan.

Kada je u pitanje obeležavanje verskih praznika, Bajramskog i Kurban bajrama, SDA Sandžaka zahteva da oni budu neradni najmanje dva dana za zaposlene Bošnjake u državnim organima, javnim institutucijama, preduzećima i ustanovama.

Na poslednjem zasedanju gradskog parlamenta, odbornici te partije su predlagali da se u dnevni red naknadno uvrsti ova tačka, ali je skupštinska većina to odbila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari