SDA Sandžaka neće na sastanak sa Konakovićem 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

SDA Sandžaka saopštila je da neće učestvovati na sastanku o položaju i statusu Bošnjaka u regionu, koji je za 12. april, zakazao ministar inostranih poslova BiH i predsednik stranke Naroda i pravde (NIP) Elmedin Konaković.

Stranka Sulejmana Ugljanina neće da se odazove pozivu, jer podržava obrazloženje i stav SDA BiH i ostalih patriotskih stranaka, koje neće učestvovati na tom sastanku.

„O položaju i statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih legitimnih predstavnika, koji imaju odgovarajuću izbornu podršku,“ navodi se u saopštenju SDA Sandžaka.

Sastanak će biti održan u Sarajevu. Prema nezvaničnim informacijama iz Sandžaka su pozvani bošnjački lideri: Ervin Ibrahimivić, predsednik Bošnjačke stranke Crne Gore, Rasim Ljajić, predsednik SDPS, Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka i Usame Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), koja sa Konakovićevom partijom ima dobru saradnju.

Od partija koje deluju na području Sandžaka, za sada, samo se oglasila Ugljaninova stranka uz obrazloženje odbijanja poziva, podržavajući obrazloženje predsednika SDA BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegović je kao razlog naveo da je „Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka, koje zbog vlastitih interesa, pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalne interese“ i da su „njegovu fotelju Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivin ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima“.

Optužio je bosanskohercegovačkog ministra spoljnih poslova da „po njegovoj pameti Bošnjake u BiH predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahteve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopše govori o statusu Bošnjaka“.

Politički protivnici, Konakovića optužuju da „kopira“, predsednika Srbije Aleksandra Vučića o organizovanju Vaskršnjeg sabora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari