SDP: Izjava o mogućem ratu zbog Kosovske Mitrovice neodgovorna i opasna 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Građanska inicijativa SDP osudila je danas kao neodgovornu i opasnu izjavu gradonačelnika južnog dela Kosovske Mitrovice Agima Bahtirija da će biti rata ukoliko ne dođe do ujedinjenja sa severnim delom tog grada, naseljenog pretežno Srbima.

„Severni deo Mitrovice u kome živi većinsko srpsko stanovništvo ima svoju izabranu Skupštinu koja valjda treba da se pita i donosi neke skupštinske odluke koje će zastupati interese i srpske i albanske zajednice koje žive u severnom delu Mitrovice a koje svi treba da poštuju“, navodi se u saopštenju Inicijative.

SDP je naveo da je poznato da su predstavnici srpske zajednice protiv ujedinjenja i da je valjda na građanima da odluče gde i kako će živeti.

„Bahtiri bi trebalo da zna da i jedan deo albanske zajednice, koji takođe živi na severu, podržava mišljenje srpske zajednice i protivi se ujedinjenju sa obrazloženjem da im je dosta ratovanja i nasilja. Nadležne institucije ali i predstavnici međunarodne zajednice zadužene za bezbednost svih građana na Kosovu treba da gradonačelnika Južne Mitrovice odmah pozovu na odgovornost za otvorenu pretnju ratom i nasiljem“, navela je ta građanska inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari