Šefica kosovske diplomatije traži od Lajčaka da koristi kartu na kojoj Kosovo nije deo Srbije 1Foto: EPA-EFE/ ODD ANDERSEN POOL

Vršiteljka dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla zatražila je od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da u svom kabinetu počne da koristi geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao nezavisna država.

Nakon što se u medijima pojavila slika Lajčaka ispred karte na kojoj je Kosovo deo Srbije, Haradinaj-Stubla je rekla da mu je diplomatskom poštom poslala kartu na kojoj su Srbija i Kosovo odvojene države i poručila mu da neće imati uspeha na funkciji ako i dalje bude koristio „zombi mape“.

„Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspešni u svom poslu“, napisala je Haradinaj-Stubla na Tviteru.

Na sliku Lajčaka, koja je na Kosovu izazvala burne reakcije, reagovao je i portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela koji je na Tviteru napisao da su tvrdnje o mapi neosnovane.

„Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Evropske unije. Preporučio bih svima da se usmere na pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče“, napisao je Borelov portparol Peter Stano.

Na Kosovu je ta izjava Stana prokomentarisana pozivom da EU, ako je neutralna, ne koristi karte iz prošlosti jer su one daleko od neutralnosti prema statusu Kosova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Šefica kosovske diplomatije traži od Lajčaka da koristi kartu na kojoj Kosovo nije deo Srbije”

  1. Lajcak je cinovnik EU i radi to sto radi u ime EU. EU ne priznaje tu albansku tvorevinu na Kosovu ni UN ne priznaju tu albansku tvorevinu na Kosovu kao ni ogromna vecina medjunarodnih organizacija. Cinovnik EU mora da postuje institucije EU, stavove SVIH clanica EU i medjunarodno pravo tj. R1244, Odluke Badinterove komisije, Zavrsni akt iz Helsinkija o nepovredivosti granica. Lajcak je isto tako i Slovak, dravljanin Slovacke koja ne priznaje tu albansku tvorevinu na Kosovu i zasto bi onda Lajcak koristio velikoalbansku mapu? Zato sto to tako hoce velikoalbanski nacosi i njihovi sponzori iz Nemacke?

  2. prvo gospođo Haradinaj budi vjerna svom suprugu nemoj šarati van braka a kosovo nikad nije bilo odvojeno od srbije jer unutrašnje linije su isprekidane i EU jemrekla da nema mjenjana granica a kad volite albaniju zašto ste za vijeme Enver Hodže bježali u Jugoslaviju Srbija vam pružila utočište a vi hoćete da otmete dio srbije Srbija Je Kosovo rezolucija 1244

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.