Selaković: Hrvatska protestna nota najbesmislenija nota koju je Beograd dosad primio od Zagreba 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da je hrvatska protestna nota zbog pretnji i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine na društvenim mrežama „najbesmislenija nota“ koju je Beograd dosad primio od Zagreba“, javila je agencija Hina, pozivajući se na izjavu Selakovića medijima u Beogradu.

„To je jedna od najglupljih i najbesmislenijih nota koje smo do sada primili i to osnovano tvrdim, jer je reč o nečijim stavovima, možda pretnjama, izlivima ružnih osećanj ljudi na društvenim mrežama, dok se u isto vrme u zvaničnim sredstvima informisanja u Hrvatskoj, protiv najviših državnih zvaničnika Srbije iznose najmonstruoznije i najbrutalnije uvrede“, citira Hina izjavu Selakovića.

Srpski šef dilomatije ocenio je da se u Hrvatskoj, pre svega za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a posle i za ceo narod, kaže da je psihopata, huškač, ekstremno iskompleksiran, a da hrvatska vlast na takve navode o šefu strane države ćuti, navodi Hina.

„Da bi nam, onda, posle samo nekoliko dana, poslali protestnu notu u kojoj traže izveštaj povodom krivičnih prijava koje su podnete zato što je na društvenim mrežama neki nesretnik nešto ružno napisao protiv određenih pripadnika hvratske nacionalne manjine u Srbiji“, ocenio je ministar Selaković.

On je naveo da državna tela Srbije postupaju u skladu sa zakonom i štite svačiji integritet, tako da se svako u Srbiji može osećati sigurno.

„Ali, nemojte nam vređati zdrav razum“, poručio je Selaković dodajući kako je Srbija mnogo puta ranije prećutala glupe prvokacije druge strane, ali sada neće.

„Nije bilo dovoljno što ste nas provocirali, nije bilo dovoljno što ste nam predsednika nazvali ekstremno iskompleksiranim psihopatom, kao i sve koji glasaju za njega, nego nam još upućujete protestnu notu. Na takve stvari, Srbija će uvek reagovati štiteći svoj državni i nacionalni interes i svoje dostojanstvo“, zaključio je Selaković.

Agencija Hina podseća da je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) uputilo protetsnu notu Srbiji u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji na društvenim mrežama posle njihovog zahteva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u Vojvodini i nekoliko vojvođanskih gradova.

Čelnici hrvatske zajednice u Vojvodini zatražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića proglašenje hrvatskog jezika službenim na celoj teritoriju Vojvodine, te u gradu Somboru i opšinama Apatin i Bač.

Taj je zahtev, navodi Hina, usledio je nakon što su odbornici Skupštine Grada Subotice 4. marta usvojili Odluku o pristupanju promeni Statuta Grada, čime je pokrenuta procedura uvođenja tzv. bunjevačkog jezika kao službenog u tom gradu, čemu su se oštro usprotivili Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV), Hrvatsko nacionalno veće (HNV) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Potom je iz hrvatskog MVEP usledila prva nota srpskom ministarstvu spoljnih poslova u kojoj je istaknuto da „bunjevački govor nije jezik“, jer on „pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu, jedan je od dijalekata hrvatskog jezika“.

Pokretanje takvih inicijativa, poručio je hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, „ne bi doprinosilo daljem unapređenju i jačanju bilateralnih odnosa između dve države“, uz ocenu da to „nije u skladu niti u duhu standarda EU niti dobrosusedskih odnosa“, kako da bi se time i prekršile obaveze iz bilateralnih i međunarodnih sporazuma o uzajamnom poštovanju prava manjina.

Nakon što su čelnicima HNV upućene pretnje hrvatski MVEP uputio je novu notu službenom Beogradu zatraživši otkrivanje i procesuiranje počinilaca, a subotička policija u međuvremenu je uhapsila Subotičanina K.T. (40) zbog sumnje da je pretio predsednici HNV nakon zahteva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrbu.

Agencija Hina je ranije danas, pre Selakovićve izjave agenciji Tanjug, objavila da u međuvremenu nije stigao nikakav zvaničan odgovor na notu iz Zagreba, niti je iz MSP Srbije odgovoreno na upit te agencije o zvaničnom stavu povodom protestne note zbog bunjevačkog jezika, ali da su ostvareni „diplomatski kontakati i razgovori“, što je zagrebačkoj ageniji potvrdio ambasador Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari