Selaković: Nema nikakvog napada Srbije na državu Crnu Goru, želimo najbolje odnose 1Nikola Selaković Foto: Beta/ Milan Obradović

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ne postoji nikakav orkestiran niti dirigovan napada države Srbije na državu Crnu Goru, odbacujući takve primedbe iz vrha vlasti u Podgorici, navodeći da Srbija priznaje tu državu kao suverenu i nezavisnu.

„Srbija se trudi i želja joj je da razvija najbolje moguće odnose sa njom. Međutim, očito postoji ozbiljan broj problema u statusu srpskog naroda u Crnoj Gori, donošenjem zakona o verskim slobodama ta situacija je još samo uzavrelija“, rekao je Selaković za Radio televiziju Vojvodine, u emisiji Prav ugao.

On je rekao da pomoć u zaštiti srpskog naroda i pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, o čemu je bilo reči iz vrha srpskih vlasti, može podrazumevati svaku vrstu stručne i pravne pomoći, skretanje pažnje u diplomatskim aktivnostima.

Prema njegovim rečima, „ono što se radi, radi se u granicama šta je prihvatiljivo za delovanje jedne suverene države prema drugoj suverenoj državi“.

„Ustavna je obaveza Srbije da kao matična država srpskog naroda vodi brigu o Srbima van granica naše države“, rekao je Selaković.

On je nazvao „jeftinim političkim spekulacijama“ da mitropolit crnogorsko primorski Amfilohje jednako smeta predsednicima Srbije i Crne Gore Aleksandru Vučiću i Milu Đukanoviću.

Prema rečima Selakovića, mitropolit Amfilohije „nesporno poseduje ozbiljan duhovni autoritet medju pravoslavnim življem u Crnoj Gori“.

Na pitanje da li će se Vučić i Đukanović sastati u Beogradu ili Podgorici, a ne samo van ovih država, Selaković je rekao da je za to potrebno da se dva predsednika usaglase.

„Ne možete naći zemlju u kojoj Vučić nije bio, da li kao predsednik države ili vlade u zvaničnoj poseti, jedina u kojoj nije bio je Crna Gora. Naravno da to ima veze i sa statusom i pravima našeg naroda i predsednik Vučić je o tome otvoreno govorio“, rekao je Selaković.

Govoreći o atmosferi u kojoj se odvija politički život u Srbiji, Selaković, koji je član Predsedništva Srpske napredne stranke, je rekao da ta stranka ne kontoliše neku televiziju niti ima interes za to.

Na pitanje vidi li da ih neko favorizuje u medijima, on je naveo da je to svar nečije uredivačke politike.

Komentarišući nedavne ocene o izbornim uslovima Tanje Fajron, Selaković je rekao da ona dolazi iz države u kojoj su Srbi drugi po brojnosti narod, misleći na Sloveniju, a nemaju ni najosnovnije pravo da budu priznati kao nacionalna manjina.

„Da bi vam neko delio lekciju mora da prvo pogleda sebe u ogledalo pa da vam onda kaže odredjene stvari“, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari