Selaković: Patrijarh je uvek čekao Vučića da sazna istinu sa pregovora o Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da su patrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imali „specifičan odnos, odnos punog poverenja“, kao i da je poglavar Srpske pravoslavne crkve čekao Vučića kada se vraćao sa pregovora o Kosovu da mu kaže šta se dešava jer nije verovao u čaršijske priče.

„Njegova Svetost je jako dobro znao šta se dešava. Sa predsednik Vučićem, čovekom vizije, izuzetno je saradjivao. Imali su odnos poverenja“, rekao je Selaković za TV Hepi.

Prema njegovim rečima, „kada bi se predsednik vraćao sa pregovira oko Kosova i Metohije patrijarh ga je stalno čekao“.

„Iščekivao je da mu kaže šta je bilo, šta se dešava, shvatio je da ne treba verovati u čaršijske priče. Njih dvojica su morali da se bore za nešto što nije bilo njihovo političko nasladje“, rekao je Selaković, preneo je sajt ove medijske kuće.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak, a sahranjen je juče u kripti Hrama svetog Save u Beogradu.

„Uveren sam da će se steći uslovi da papa poseti Srbiju“

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas kako je uveren da će se „steći uslovi i sa strane države i sa strane Crkve (Srpska pravoslavna crkva – SPC)“ da papa poseti Srbiju, napominjući da se predsednik države Aleksandar Vučić o takvim odlukama uvek konsultovao sa patrijarhom SPC Irinejem.

„Srbija sa Vatikanom ima veoma dobre i kvalitetne odnose“, rekao je Selaković, za TV Hepi, podsetivši da Vatikan nije priznao Kosovo kao nezavisno.

On je rekao da sa Rimokatoličkom crkvom delimo „neke bolne teme i epizode iz naše nedavne prošolosti“ i da je SPC „veoma važan faktor u komunikaciji“ sa njom.

„I u odredjenom trenuuku, uveren sam da će se steći uslovi i sa strane države i sa strane Crkve da do takve jedne posete dodje, ali ono čega se predsednik Vučić držao, kao predsednik republike pre toga kao predsednik vlade, to jeste da se o takvim odlukama uvek konsultovao sa našim patrijarhom“, rekao je Selaković.

Kako je dodao, Vučić „ništa nije preduzimao tu potpuno na svoju ruku znajući koliko su ti odnosi kompleksni i koliko je Crkva ipak jedan mehanizam, organizam, drugačiji od države“.

Selaković je rekao da je papa veoma uvažavao patrijarha Irineja u šta se, kako je naveo, uverio i lično kada je sa Vučićem bio u Vatikanu, septrembra prošle godine.

Prilikom ove posete, kako su tada preneli mediji, Vučić izjavio je da bi voleo da papa Franja poseti Srbiju, ali da je za tako nešto potrebna saglasnost SPC.

„To je uvek pitanje za našu crkvu“, rekao je Vučić, novinarima nakon tog sastanka sa papom.

Selaković je rekao i da je patrijarh Irinej bio čovek blage, mirne naravi kojeg su poštovali i van granica Srbije.

„Patrijarh Irinej je kreator kulture sećanja na stradanja srpskog naroda“, rekao je Selaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari