Patrijarh Irinej sahranjen u hramu Svetog Save (FOTO) 1Foto: SPC / đakon Dragan S. Tanasijević

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru, koja je predviđena kao zagrobno mesto i za sve buduće poglavare Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U Hramu Svetog Save jutros u 9 časova počelo je bogosluženje posle kojeg je u kripti sahranjen poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej. Sa odra kovčeg su u kriptu ispod centralnog dela Hrama preneli gardisti Vojske Srbije.

Liturgiju i opelo je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u ovom trenutku najstariji po rangu član Sinoda i zajedno sa njim više episkopa SPC, kao i drugi čovek Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion, predsednik  Odeljenja za spoljne crkvene odnose.

Sinod je ranije danas pozvao građane da se pridržavaju epidemioloških mera, a ispred hrama su postavljena dva video bima kako bi mogli da prate bez ulaženja. Vernicima su pri ulazu u Hram deljene zaštitne maske.

Reporterka Danasa iz Hrama Svetog Save javlja je ranije da je u samom Hramu kapacitet za stajanje značajno smanjen ogradama koje predviđaju da se vernici od upokojenog patrijarha Irineja oproste u mimohodu. Ipak, mnogi vernici su se zadržali u ovom prostoru iako su organizatori pokušavali da im ukažu da bi trebalo da izađu i naprave prostor da se i drugi oproste od Patrijarha.

Većina građana je, kako je javila naša reporterka, ispoštovala preporuke, ali bilo je i onih koji su skidali maske kada se nađu u Hramu.

Prostor u krugu od nekoliko stotina metara oko Hrama Svetog Save obezbeđivao je veliki broj pripadnika policije, vojske i bezbednosnih službi. I u samom hramu je bilo prisutno obezbeđenje u civilu.

Patrijarh Irinej sahranjen u hramu Svetog Save (FOTO) 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji su se priključili drugom delu zaupokojene liturgije, održali su govore za Patrijarha Irineja.

Među najvišim državnim zvaničnicima koji su prisustvovali sahrani otpočetka bili su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kao i drugi članovi Vlade.

Među prisutnim zvaničnicima su bili i šef BIA Bratislav Gašić, predstavnici beogradske vlasti gradonačelnik Zoran Radojičić i njegov zamenik Goran Vesić. U delu za predstavnike državnog vrha nalazi se i Milena Popović, supruga ubijenog političara sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića.

Do predsednika Skupštine Ivice Dačića stajao je i mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Vučić: Parijarh stvarao Srbiju mira 

Patrijarh Irinej stvarao je Srbiju mira, koja razume, okuplja, pobeđuje radom i mudrošću koja ne ume i nema potrebu da mrzi, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na molitvenom ispraćaju u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Jedno vreme se završilo, vreme patrijarha mudrosti, ljubavi, vreme razuma, “jer takav nam poglavar trebaše”, rekao je Vučić u oproštajnom govoru.

„Patrijarh je sklopio oči kako je živeo – u miru sa sobom, Bogom, crkvom i ljudima, i u miru sa sopstvenim životom posvećenom Bogu“, ocenio je Vučić

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Naglasio je da je život patrijarha Irineja imao je jasne ciljeve – Boga, ljubav i Srbiju, kao i celokupan srpski narod, gde god da živi, i da je njegov Bog je bio onaj koji ne deli već spaja, uči i čuva.

Njegova svetost je sklopio oči sa samo jednom željom – da njegov hram i njegov san nikada ne porušimo i da se u hramu okupljamo u ljubavi i miru, rekao je Vučić

„Ljubav je bila osnova svake njegove vere, jer je znao da su vera i nada nemoguće bez ljubavi“, rekao je predsednik srbije nad odrom patrijarha Irineja.

Dodik: Naš patrijarh imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da je današnji skup povodom smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Irineja odražava njegovu želju da se srpski narod okupi i drži zajedno i u volji i nevolji.

„Mogu reći da je naš patrijarh imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno, kako nas u Republici Srpskoj, tako nas iz Republike Srpske sa narodom u domovini Srbiji i gde god da živi“, poručio je Dodik.

Starešina Saborne crkve: Irinej je u teškom trenutku pošao za Hristom i ostao s njim do kraja

Starešina Saborne crkve u Beogradu Petar Lukić ocenio je danas da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) „u teškom vremenu pošao za Hristom i ostao s njim do kraja“, do svoje smrti.

„Svi smo svesni da ga je smrt samo približila Gospodu Hristu i sada ga gleda lice u lice“, kazao je Lukić tokom obraćanja nakon opela Irineju u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Istakao je da je Irinej učio ljude da nije dovoljno da ne bude rođen kao čovek da bi to i bio, već da je to težnja „kojoj celog života stremimo i nikada ne smemo da prestanemo“.

„I danas nas to stremljenje približava jedne drugima i Gospodu Bogu“, naglasio je on.

Naveo je da se Irinej bogatio „ljudskim vrlinama“ i smirenjem „kojim je ljude različitih stanovišta pridobijao za dijalog“.

„Ako je nekoga kritikovao, to je činio pažljivo i obazrivo i taj je znao da je njegova strogost pravedna i dobra“, rekao je on.

Naglasio je da se cela crkva molila za njegov oporavak jer je, kako je ocenio, Irinej danas potreban.

„Međutim, vidimo sad da je volja Božija bila drugačija i samo Gospod zna zašto je sad odlučio da ga pozove k sebi“, istakao je on.

Protojerej-stavrofor Vukašinović: Ništa neće biti isto

Protojerej-stavrofor Vladimir Vukašinović, komentarišući liturgiuju i opelo patrijarhui Irineju, pomenuo je danas sahranu ubijenog premijera Zorana Đinđića, kada je opelo održano u Hramu Svetog Save, i uporedio ga sa ispraćajem patrijarha Irineja, rekavši da je tada, kao i sada, imao osećaj da više ništa neće biti isto.

Posle opela za Đinđića, litija je otišla do Novog groblja, i sećam se da sam imao osećaj da se ne sahranjuje samo tragično preminuli premijer, već da se sahranjuje jedan politički sistem, i da će posle toga sve biti drugačije, ispričao je Vukašinović u specijalnoj emisjii RTS tokom direktnog prenosa liturgije i opela patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save.

„Posle današnje sahrane takođe sve postaje drugačije – jer Hram počinje da živi ovim osvećujućim polaganjem tela patrijarha Irineja u temelje“, ocenio je Vukašinović.

On je objasnio ii svoje viđenje odnosa pokojnog premijera Đinđića prema crkvi.

„Đinđić je mnogo toga učinio za hram i za Srpsku pravoslavnu crkvu, iako je iz njegove političke orijentacije proizilazilo da neće. Njegovo srce je progovorilo, a to ne važi za sve. Za njega je važilo“, rekao je Vukašinović.

Hrizostom: Patrijarh nas je predvodio tiho

Pismo ruskog patrijaha: Uređenje hrama jedno od glavnih dostignuća patrijarha

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev pročitao je pismo ruskog patrijarha Kirila, prenosi RTS.

U pismu se navodi da je u ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslanve crkve izrazio saučešće.

„Bog je crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha koji je ceo svoj život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen hrišćanskom ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći svoju snaguuvek trudio da bude pored svoje pastve, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja onih vernika čiji je život prekinula strašna epidemija“, ističe se u pismu.

Kako se navodi u pismu, poslednje i neostvarena želja novoprestavljenog patrijarha bila je da osvešta hram Svetog Save u Beogradu.

„Završetak unutrašnjeg uređenja ovog hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijarhsluženja“, kaže se u pismu koje je priočitao mitropolit Ilarion, a prenosi Radio-televizija Srbije.

Episkop bački Irinej: Patrijarh bio čovek mira

Blaženopočivši patrijarh bio je izložen osudama – tvrdili su da nije dovoljno savremen, da je veoma rigidan, da prikazuje netrpeljivost, koju pripisuju i našoj Crkvi, a neki i da je previše popustljiv, spreman na „trule kompromise“, a ništa od toga nije istina, zato što je patrijarh naš Irinej bio čovek mira, poručio je episkop bački Irinej.

Mi smo u danima kada se u svetu govori viče i kliče, piše, objavljuje po miru, možda više nego u svekolikoj istoriji čovečanstva, a opet, u ove naše dane, ni spoljašnji – kao odustvo ratovanja, a pogotovo kao mir duhovni kao da nikada nije bio udaljeniji od čoveanstva, pa i nas pravoslavnih hrišćana, rekao je u besedi nad odrom poglavara SPC u hramu svetog Save episkop bački.

On je poručio da „ljudi zaboravljaju osnovnu istinu – da je mir među nama i sa nama nemoguć bez nas sa samim izvorom mira – sa samim Gospodom“.

„Gospod isceljuje krstom, ubija neprijateljstvo na krstu, neprijateljstvo koje je delilo čoveka od Boga“, citirao je episkop Irinej Bački Jevanđelje.

U tom svetlu treba razumeti da i oni koji su daleko i oni koji su blizu, samo kod Gospoda imamo pristup Ocu nebeskome i Duhu svetome, ali danas je u čovečanstvu velika zabluda prisutna kada reč “krstom ukida neprijateljstvo”, da ne shvatamo da to nije stradanje ili krst na koji ćemo osuđivati jedni druge već sami sebe podizati, kad zatreba kao žrtvu za druge ljude, naveo je episkop bački Irinej.

“Sve ovo govorim i ovaj odeljak Jevanđelja navodim zato što je blažene uspomene patrijarh Irinej, svojom ličnošću bio delatni svedok ovih reči“, naglasio je.

Mnogi su, rekao je Irinej, „spremni da po sebi sudeći o drugima, olako sude i presuđuju“, navodeći da je „i sam blaženopočivši patrijarh bio je izložen osudama“.

„Neki su govorili da nije dovoljno savremen, a drugi da je veoma rigidan, da prikazuje netrpeljivost, koju pripisuju i našoj Crkvi, a treći su tvrdili da je previše popustljiv, sprema na ‘trule kompromise'“, istako je episkop bački.

„Ništa od toga nije istina, zato što je patrijarh naš Irinej, bio čovek mira, ovaploćenje mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima i među narodima, a pre svega u svom sopstvenom narodu, čiji je duhovni otac bio poslednjih 10 godina“, poručio je episkop bački.

Kao zaključak svoje besede ponudio je, kako je rekao, reči predstavnika „naše stvarne, a ne lažne intelektualne elite“.

„Njegova mekoća bila je njegova snaga, a njegova udržanost njegova mudrost“, citirao je episkop Bački, a potom i dodao još jedan citat – „mirna ruka patrijarha Irineja je bez retorike i pompe čvrsto držala kormilo naše crkve, gledajući da ne zaboravi državu i da se ne odrekne srpskog naroda i našeg Kosova i Metohije“.

„Zato ispraćamo patrijarha Irineja više sa radošću nego sa žalošću, i želimo molitveno da Gospod duši njegovoj podari večni život i radost u carstvu nebeskome, a telo njegovo da počiva u miru u ovom svetom hramu do sveopšteg vaskrsenja“, poručio je episkop bački Irinej nad odrom preminulog poglavara SPC.

Patrijarh Irinej (Gavrilović) (90) preminuo je 20. novembra u VMC Karaburma, u kojem je bio hospitalizovan zbog infekcije korona virusa, nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo. 

Podsećamo da je kovčeg sa telom patrijarha Irineja prenet juče u Hram Svetog Save, gde će biti sahranjen. Vernici su tokom dana dolazili da se oproste od Irineja, ljubeći kovčeg i krst, većina ne nosi maske, čime su kršili sve epidemiološke mere i preporuke.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je u petak uveče da je veliki rizik ispraćaj i sahrana partijarha Irineja i da je to njegova dužnost da kaže. 

Doneta je odluka i da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski  Hrizostom.

Ustav Srpske pravoslavne crkve predviđa da patrijarh srpski može biti svako ko je „eparhijski episkop najmanje pet godina“, a procedura nalaže da trojicu kandidata tajnim glasanjem bira Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i epskopi kako u Srbiji, tako i u svetu.

Povodom smrti patrijarha Irineja izjave saučešća zvaničnika i javnih ličnosti iz Srbije i regiona.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

24 reagovanja na “Patrijarh Irinej sahranjen u hramu Svetog Save (FOTO)”

  1. Ko pušta ove bez maske u crkvu, u radnju ne možeš bez maska, a u ovolikoj gužvi možeš

  2. Prezzednik opet bez maske. Ako. Neka poniste i novi zakon o zastiti od zaraznih bolesti iz istog razloga kao i stari – jer se ne primenjuje. Ovaj ce i dalje panicno da se testira svaki dan i oduzima testove narodu. Koliko je porastao broj od nedavno prijavljenih 34 testa?

  3. „Nije bilo mesto Borisu Tadiću da traži direktan prenos, pa da on učestvuje u iznošenju kovčega, to rade srpske vladike. Nije mu bilo mesto na sednici Sinoda, nije mu bilo mesto ni da govori posle vaseljenskog patrijarha“, ovako je govorio Aleksandar Vučić 2009. godine posle smrti patrijarha Pavla, kada je osudio tadašnjeg predsednika Srbije što je govorio na oproštaju od Njegove svetosti.“

    • Zasto gardisti nose kovceg s telom patrijarha. Ovo lici na sahranu nekog generala a ne duhovnog lica.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.