Selaković u Beču sa Šalenbergom: Dobri odnosi Srbije i Austrije 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/MO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Beču sa ministrom za evropske i medjunarodne poslove Aleksanderom Šalenbergom o unapredjenju bilateralne, posebno ekonomske saradnje, evrointegraciji Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Selaković koji je u zvaničnoj poseti, rekao da su odnosi Srbije i Austrije veoma dobri i da ih karakterišu redovni kontakti i komunikacija na svim nivoima, i pozvao ministra Šalenberga u uzvratnu posetu Srbiji.

Selaković je istakao da je Austrija drugi najveći investitor u Srbiji gde je u poslednjih 10 godina investirala 2,585 milijardi evra, da u Srbiji posluju 733 austrijske kompanije sa 22.000 zaposlenih.

Dodao je da je na sastancima dobio informacije o novim austrijskim kompanijama koje su zainteresovane da investiraju u Srbiji, a koje do sada tu nisu bile.

Selaković je rekao da je sa Šalenbergom razgovarao o načinima da saradnja doprinese oporavku ekonomija Srbije i Austrije u postpandemijskom periodu.

On je zahvalio kancelaru Kurcu, austrijskoj Vladi i kolegi Šalenbergu zbog snažne podrške Srbiji na evropskom putu.

Austrijskog kolegu Selaković je informisao o dijalogu Beograda i Prištine, ukazao da je Beograd posvećen dijalogu jer je to jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja, održivog i prihvatljivog za obe strane.

„Mislimo da je moguće doći do kompromisa, nije lako, ali uprkos svim razlikama mislimo da je dijalog pravi put za postizanje rešenja“, istakao je Selaković.

U razgovoru je bilo reči i o srpskoj dijaspori – desetinama hiljada austrijskih državljana srpskog porekla, a Selaković je zahvalio svom austrijskom kolegi za sve što oni dobijaju od Austrije kao države, piše u saopštenju.

Selaković razgovarao i sa predsednikom Saveznog veća Parlamenta Austrije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je u Beču razgovarao s predsednikom Saveznog veća Parlamenta Austrije, Peterom Raglom.

Ministar koji sutra završava zvaničnu posetu Austriji, izjavio je da su odnosi dve zemlje veoma dobri uz učestale kontakti na svim nivoima što koristi saradnji. Izrazio je zadovoljstvo nedavnim susretom predsednika parlamenta dveju država i radom poslaničkih grupa prijateljstva, što je, kako je rekao, značajno i zbog mnogobrojne srpske dijaspore.

Selakovićevo ministarstvo je prenelo da je on ponovio da je članstvo u Evropskoj uniji prioritet spoljne politike Srbije i zahvalio Austriji zbog podrške na političkom nivou i kroz programe obuke i razvojnu pomoć.

Selaković je rekao da bi „dinamika pristupnih pregovora trebalo da bude usklađenija sa našim reformskim naporima (Srbije), i nadamo se skorom otvaranju ‘klastera’ “ – grupa tema u tim pregovorima s EU.

Ministar je rekao da je solidarnost sa susedima slanjem vakcina i omogućavanjem vakcinacije u Srbiji pokazala da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari