Seljimi: Nema razgovora sa Beogradom o imovini 1Foto: FoNet TV_FoNet

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Srbije donela odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom.

On je podsetio da je Vlada isto učinila ranije i u slučaju Trepče. Vučić je smatra da je od početka pregovora u Briselu bilo jasno da će „Priština povući takav jedan potez“. Istakao je da su predstavnici Prištine, takođe, svaki put odbijali da razgovaraju o imovini u dijalogu.

– Slušam već godinama da su i Gazivode njihove. Pa jesu li, sem na njihovoj televiziji u dnevniku ili na papiru? Ako razgovaramo o Gazivodama, to je nešto mnogo vredno i mislimo čisto srpsko. Za Trepču stvari nisu tako čiste. Imaju u južnom delu njihov deo, a mi u severnom delu. Ne znam kako misle da se to reši. Moramo da razgovaramo, naglasio je Vučić.

Koliko je poznato, Vrhovni sud Kosova, u novembru zatražio je novu ocenu ustavnosti zakona kojom je Vlada Kosova prisvojila Trepču, i taj postupak je još u toku.

– Niko na Kosovu nikada neće razgovarati sa Srbijom o nedavnoj odluci u vezi sa imovinom Jugoslavije ili Srbije. To pitanje rešio je predsednik (Marti) Ahtisari tokom 2007. i 2008. Tačka 8.3 Ahtisarijevog plana kaže: „nepokretna i pokretna imovina SFRJ i Republike Srbije, locirana na teritoriji Kosova u vreme ovog poravnanja preći će u ruke Kosova“, kaže za Danas bivši šef kosovske diplomatije Petrit Seljimi, komentarišući reakcije zvaničnog Beograda na odluku kosovske vlade da prisvoji svu imovinu SFRJ i Srbije na teritoriji Kosova. On ističe da je Kosovo priznala većina članica UN, uključujući SAD, Nemačku, Francusku, u skladu sa Ahtisarijevim planom, „a Briselski sporazum, koji je prihvatio Beograd, takođe ima jasna referencu na Ustav i zakone Kosova, što je sve u skladu sa Ahtisarijevim planom, „tako da je Beograd već pristao na to da sva imovina bivše SFRJ ili Srbije sada pripada Kosovu“.

Seljimi poručuje da „ostaje da se prodiskutuje o ratnim odštetama i penzijama koje je Srbija ukrala 1999“. „To će biti rešeno pre ili kasnije, putem suda ili bilateralnim sporazumom“, tvrdi on.

Podsetimo, pre par dana je dajući sličnu izjavu o imovini bivše Jugoslavije, odnosno Srbije, ali i o stvaranju vojske Kosova, kosovski predsednik Hašim Tačić je na Čaglavici izjavio da je premijer Aleksandar Vučić u predsedničkoj kampanji, i da je to uzrok „galame oko svojine“.

Sa druge strane, stručnjaci za spoljnu politiku kažu za Danas da spoljnopolitičke aktivnosti premijera Vučića, uključujući nedavni susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu i učešće na skupu lidera regiona u Sarajevu, njemu značajne poene na „domaćem terenu“ tokom aktuelne kampanje. Naši sagovornici ukazuju da se radi o ranije zakazanim aktivnostima na međunarodnom planu, ali da to, svakako, ide naruku predsedničkom kandidatu SNS, kao i da delu birača naročito prija Vučićeva zaoštrena retorika prema predstavnicima Prištine.

Predsednica Centra za spoljne poslove Aleksandra Joksimović navodi za Danas da susret sa kancelarkom Merkel u predizbornoj kampanji ima jasnu poruku podrške Aleksandru Vučiću, za šta su najbolji dokaz negativne reakcije pojedinih opozicionih kandidata.

– Njena podrška ima posebno specifičnu težinu, s obzirom na aktuelnu ulogu Nemačke u EU, ali i globalno, posle Tereze Mej, Merkel će biti prva sa evropskog kontinenta koja se sastaje sa Trampom. Što se tiče samita premijera Zapadnog Balkana, on je organizovan kao priprema za samit sa Evropskom unijom u Trstu, Lao nastavak Berlinskog procesa. Vučić je poslao pomirljive poruke, a ceo region još jednom potvrdio posvećenost integracijama, konstatuje sagovornica Danasa.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove, ocenjuje za Danas da je u svim demokratskim zemljama primetno je da je pozicija vlasti uvek ugodna za vreme izborne kampanje imajući u vidu da se upravo u tom periodu potpisuju ugovori, otvaraju putevi i dolazi do susreta sa visokim zvaničnicima drugih zemalja na osnovu kojih se svakako ostvaruju politički poeni.

– Ono što brine jeste kalkulacija sa raspisivanjem izbora koja sa jedne strane ima za cilj da se omogući prednost vladajućoj koaliciji koja zna datum unapred i kalkuliše njime, sa druge strane postoji želja da se da što manje vremena opoziciji da izloži svoj program. Sastanak sa Merkelovom i susret šest lidera u Sarajevu su događaji koji su mesecima unapred zakazani što ih vrlo ugodno smešta u sred političke kampanje. Vučić svakako dobija poene kod svojih glasača, ali ne zbog dobrih odnosa sa Nemačkom i njegovom željom za mirom u regionu, smatra naš sagovornik. Beširi tvrdi da su razlog zbog kojih Vučić pridobija glasače „momenti kada on moli Merkelovu da pomogne napaćenom narodu ili kad podvikuje na učesnike samita u Sarajevu, a sa nipodaštavanjem se obraća predstavniku Kosova“. „Taj autoritativan stav, brecanje sa jedne strane, a sa druge pomalo patetičan umoljiv glas donosi mu poene kod njegovog biračkog tela. Slika o njemu kad autokrati koji zna da se smiluje dobitna je kombinacija za njega. Otuda ne čudi da takvo vođenje politike ne pije vodu kod visokoobrazovanih elita u Srbiji za čijom podrškom vidno pati“, napominje on.

Godišnjica pogroma

Parastosima, vencima i cvećem za stradale u petak je na Kosovu 13 godina od martovskog pogroma Srba, u kome je uništeno i devastirano i 35 verskih objekata, uključujući i 18 spomenika kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari