Server: Podela Kosova nije privukla mnogo pažnje u Vašingtonu 1Foto: RTCG

Profesor Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server izjavio je da spekulacije o podeli Kosova nisu privukle mnogo pažnje u Vašingtonu i upozorio da bi eventualna promena granica Kosova otvorila Pandorinu kutiju i dovela do nestabilnosti Zapadni Balkan, ali i neke druge države u svetu.

Server jerekao u Danu uživo N1 da, ako Srbija i Kosovo žele da budu demokratske države i članice EU, ne vidi razlog zašto manjinske zajednice ne bi ostale tu gde jesu – u postojećim granicama.

“Menjanje granica dovelo bi do nestabilnosti u Makedoniji i BiH, ali i drugim delovima sveta, npr. u Ukrajini i Gruziji. SAD i EU imaju dobar stav po pitanju promene granica (…) o celovitosti država i nemenjanja granica”, podsetio je on.

Komentarišući izjave šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića da nova administracija u Vašingtonu menja stav prema Srbiji i Kosovu, Server je rekao da ne misli da je došlo do promena i da Vašington sluša i Beograd i Prištinu.

Takođe je rekao da se Dačićevi napori da pojedine zemlje povuku priznanje Kosova loše odražavaju na srpsku politiku i dobru veru u dijalog.

“Ako pričate sa Prištinom na jednom ravnopravnom nivou, onda morate da se ponašate ravnopravno”, poručio je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari