Server: SAD će izvršiti pritisak da se i Rusija uključi u dijalog Beograda i Prištine 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server očekuje da će Sjedinjene Države izvršiti pritisak na Kosovo kako bi se omogućilo Rusiji da bude uključena u proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

On je za Koha ditore izjavio da vlasti u Prištini to ne treba da dozvole, komentarišući izjavu Dika Kustina, portparola izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, „da je Rusija i bilo ko drugi ko ima ideje za mir, stabilnost i prosperitet (u tom dijalogu) dobrodošla“.

Kustin se osvrnuo na izjavu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je rekao da konačni sporazum treba da bude donet preko Saveta bezbednosti UN, da se usvoji nova rezolucija koja će zameniti Rezoluciju 1244, i da će se Rusija uključiti u proces ako to Srbija zatraži.

„Kosovo se može suočiti sa velikim pritiskom Sjedinjenih Država da dozvoli Rusiji da se uključi u proces, što se može videti iz izjave iz Grenelove kancelarije da su ‘svi dobrodošli'“, rekao je Server i dodao da bi u tom slučaju „Priština trebalo da se jasno i nedvosmisleno suoči sa katastrofalnim predlogom za podelu“.

Ruski ambasador u Beogradu je takođe izjavio da razmenu teritorija i drugih ideja „mogu proceniti samo Priština i Beograd“.

Prema Serveru, pitanje razmene teritorija odgovara Rusiji, koja želi da opravda aneksiju Krima od Ukrajine i stvaranje „marionetskih država“ unutar Gruzije i Moldavije.

„Rusija bi se trebala uključiti samo ako se Priština složi, a to se ne bi trebalo dogoditi dok Rusija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu u trenutnim granicama. Jasno je da Rusija traži teritorijalno rešenje koje će pomoći opravdavanju aneksije Krima i stvaranju marionetskih država u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrovlju“, rekao je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari