Server: Srpska lista i Samoopredeljenje deluju protivustavno 1Foto: RTCG

Kosovo, Srbija i Crna Gora trebalo bi da iskoriste trenutak kada Evropska unija otvori svoja vrata za članstvo, pre no što ih ponovo zatvori, poručio je Danijel Server, analitičar škole za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu, prenosi RTK2.

Na diskusiji održanoj u Prištini Server je naglasio da je došlo vreme da se krene napred.

Da li se Balkan, EU i SAD mogu sinhronizovati? Na ovu temu govorio je u Prištini američki stručnjak za Balkan koji je istakao da se Evropa bavi sopstvenom krizom, jer je suočena sa izbeglicama i terorizmom. On je apelovao na predstavnike Kosova i ostalih balkanskih zemalja da nastave da rade kako bi osigurali članstvo u Evropskoj uniji, stoji na RTK2.

„Izveštaj o napretku Kosova koji je objavila EK je dobar, ali nije sasvim pozitivan. Kosovo je imalo unutrašnje probleme, vreme je da razmišlja o daljem putu, da utvrditi koji delovi mozaika nedostaju za Evropsku uniju. Postoje zakoni koji će usporiti Kosovo, prvi je vladavina prava, znate koliko je važno pravosuđe“, rekao je Daniel Server.

Kosovo treba da osigura svoj teritorijalni suverenitet po svaku cenu, upozorio je američki stručnjak za Balkan koji ocenjuje da lista Srpska i Samoopredeljenje vode antiustavnu politiku.

„Nije prvi put da to kažem. Samoopredeljenje želi referendum o ponovnom ujedinjenju sa Albanijom. Lista Srpska igra na drugom terenu, to je očigledno. Promena moći formama koje ne prihvataju ustav je vrlo teška. Srpska lista i Samoopredeljenje će jednog dana prihvatiti Ustav i vlast“, kaže Server, piše na portal RTK2.

Server smatra da podela Kosova nije dobro rešenje, sa čime je saglasan i direktor Instituta za istraživanja i razvoj politika.

„Ja mislim da je najgora opcija podela Kosova. Svi znamo da je najveći broj srpskog življa na Kosovu južno od Ibra, ne na severu i da su najbitnije crkve i manastiri SPC na jugu, a ne na severu. Etnička podela Kosova na severu je tužan primer i to bi dovelo do produbljenja konflikta između Kosova i Srbije“, rekao je za RTK2 Ljuljzim Peci direktor KIPRED-a.

Diskusija „Balkan, EU i SAD: Mogu li ponovo da se sinhronizuju?“ održana je u organizaciji Instituta za istraživanja i razvoj politika, (KIPRED), bez prevoda na srpski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari