Šešelj obišao Legiju, dok će Zvezdana Jovanovića posetiti u petak 1

Lider Srpske radikalne stranke, Vojislav Šešelj, u četvrtak u Kazneno-popravnom zavodu “Zabela” posetio Milorada Ulemeka Legiju, nekadašnjeg komandanta JSO, koji izdržava kaznu od 40 godina zbog ubistva Zorana Đinđića.

Njegova namera je da pokrene reviziju postupka protiv Legije i Zvezdana Jovanovića, takođe osuđenog na 40 godina zbog ubistva Đinđića, zbog, kako je rekao novih okolnosti i dokaza koje poseduje i koji su relevantni za pokretanje ponovnog procesa.

“Dobio sam punomoćje od Ulemeka da pokrećem sve pravne lekove sa njegovim advokatima. Nadam se da ću punomoćje dobiti u petak i od Zvezdana”, rekao je Šešelj. On se nada oslobađanju Legije iz zatvora, ali i Zvezdana, za koga tvrdi da je nezakonito osuđen. “Njega su na saslušanju tukli a general Rodoljub Milović mi je na sve moguće načine pretio, ali nije ništa priznao. Posle su zapretili  da će da mu likvidiraju porodicu, pa je potpisao priznanje koje je napisao Milović. Njegova advokatica Vesna Radomirović potpisala je da je bila prisutna na saslušanju, što nije tačno”, kazao je Šešelj I naglasio da će protiv svih aktera ove nezakonite pesude podneti krivične prijave.

Šešelj je rekao da su posetu tražili Legija I Zvezdan, a da je on zahtev za posetu podneo Ministarstvu pravde.-Nekoliko meseci nakon podnošenja mog zahteva Ministrstvo pravde mi je odobrilo posetu Legiji i Zvezdanu na po sat vremena, ali ne istog dana. Ja sam danas došao kod Legije a sutra ću posetitiiI Zvezdana-priča Šešelj kako je došlo do njegove posete ovim osuđenicima. On je rekao da mu zatvorski službenici nisu dozvolili da bilo šta unese u zatvor, niti bilo kakav poklon osuđeniku koga posećuje. Sa sobom je doneo novac za Legiju koji je, osim za ubistvo Đinđića, osuđen na po 40 godina i za ubistvo Ivana Stambolića, delovanje “zemunskog klana” i za ubistva na Ibarskoj magistrali. Međutim, novac nije mogao da unese, već mu je rečeno da ga uplati preko pošte na račun Zabele, a oni će ga proslediti na kog bude naglašeno. Šešelj je u svom stilu izjavio da ne žali Đinđića I da o njemu ima najgore moguće mišljenje, ali da smatra da sva ubistva koja su tome prethodila moraju da se istraže. “Mora da se otkrije sve o ubistvima Slavka Ćuruvije, Ivana Stambolića i atentata na Ibarskoj magistrali”, rekao je Šešelj u svom kratkom obraćanju malo prisutnim medijima, među kojima su bili samo dopisnici Informera, Danasa Večernjih Novosti, kao I kamere Prve televizije. Na pitanja novinara da, ako se njegovi pravni lekovi ostvare I ovi osuđenici budu oslobođeni, da li će oni na čelu sa njim ići da oslobađaju Kosovo, kao što je najavio: “To sam rekao na jednom mitingu jer se na mitinzima tako govori. Ovo je druga situacija a moja borba biće pravna borba u dokazivanju njihove nevinosti. Ako pravno pobedimo, u šta se iskreno nadam, o daljoj borbi i njenim načinom rešićem dogovorom-završio je razgovor sa novinarima prvi radikal Srbije i ujedno za petak najavio konferenciju za medije u sedištu GO SRS u Požarevcu, posle posete Zvezdanu Jovanoviću, gde će detaljno izneti pravne argumente koje poseduje za podnošenje postupka revizije u vezi ova dva pravosnažno osuđenih lica.

 

Legija je dobro
“Legija se oseća dobro. Čita, pište, trenira. Ima jaku volju da dokaže istinu i optimista je”, rekao je Šešelj I dodao da su, skoro 14 godina provedenih u samici zatvora, na Legiji, ipak, ostavili tragove.

Ovlašćenje

Legija je Šešelju na belom kopir papiru latinicom ručno napisao i potpisao ovlašćenja za zastupanje. –Ovlašćujem dr Vojislava Šešelja da može u moje ime I u dogovoru sa mojim advokatom pokeće sva pravna pitanja I ulaže sudske podneske u cilju ostvarivanja revizije sudskih postupaka koji se vode protiv mene I u kojima sam osuđen-navodi se u Legijinom ovlašćenju datom Šešelju.

Pretres
“Detaljno su me pretresli ovde. Da je ovakav pretres bio i u Hagu, Praljak ne bi mogao da unese otrov i ubije se”, rekao je Šešelj i dodao da ima 15 godina zatvorskog staža u Zenici, CZ-u, Gnjilanu i Hagu, ali da “Zabelskog” staža nema I da je sada prvi put u životu ušao unutar zatvora. Na tu njegovu izjavu jedan novinar mu je rekao da za to nikad nije kasno i da je sada mogao da vidi uslove u njemu. Šešelj se na tu novinarovu opasku samo nasmejao I zagrlio ga.

Skener

Prilikom ulaska u prvu zatvorsku prostoriju Šešelj je morao da prođe kroz skener. Čim je ušao skener je zapištao. Šešelj je rekao zatvorskom osoblju da isključe skener jer ima ugrađen pejsmejker I da zbog toga pišti, kao I da mu to utiče na rad srca. Osoblje se sa nekim konsutovalo zbog toga I nakon desetak minuta Šešelju je bez skenerskog pregleda dozvoljeno da uđe u zatvorski objekat. Inače, Šešelj se nakon ugradnje pejsmejkera penzionisao I rekao da će da nastavi da radi kao penzioner I da namerava da živi još najmenje dvadeset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari