Šešelj: Zabraniti podmićivanje građana u predizbornoj kampanji 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Zašto je Vlada Srbije pristala da bude partner u pregovorima zmeđu vladajućih stranaka i dela opozicije od kojih su neke vanparlementarne stranke, uz posredovanje OEBS-a, a uz zanemarivanje najveće opozicione stranke Srpske radikalne stranke, rekao je na početku sednice Skupštine Srbije posvećene poslaničkim pitanjima Vojislav Šešelj, šef poslaničke grupe SRS.

On je napomenuo da su i njega zvali predstavnici OEBS-a, ali da on nije hteo na sastanak. Lider SRS rekao je da su mu čak zakazali termin od 45 minuta i čekali uzalud.

„Ja sa strancima neću da razgovaram o unutrašnjim problemima Srbije, a mi imamo problema koji se tiču izbornog procesa i trebalo bi da ih raspravimo. Vladinim uputstvima, ni uputstvima RIK-a ne mogu se menjati izborni uslovi, već samo zakonom“, naveo je Šešelj i dodao da bi trebalo okupiti sve parlamentarne stranke koje bi razmotrile šta sve treba menjati kako bi se izborni uslovi poboljšali.

Prema njegovim rečima, najpre treba rešiti problem kome pripada mandat poslanika, a onda treba razgovarati o ravnomernoj zastupljenosti stranaka u medijima, pogotovo u elektronskim medijima, sa nacionalnom i regionalnom frekvencijom.

„Ne može to biti privilegija samo stranaka koje imaju najviše novca, a u situaciji smo da ogromna količina novca odlazi na teklevizijske spotove. Osim toga pod hitno bi moralo da se zabrani podmićivanje građana. Stranke u predizbornoj kampanji mogu da dele letke, nalepnice, novine, knjige, ali kod nas se stranke nadmeću ko će više brašna, ulja, šećera, sirćeta, pa i frižidera da podeli“, naveo je lider SRS i poručio naprednjacima da kad su toliki humanisti da dele pakete na izborne kampanje ili da podižu penzije i plate.

On je kazao da je problem i što se na kosovskim biračkim mestima ne broje glasovi odmah, nego se nose u Srbiju. Dodao je i da postoje zemlje koje nemaju kontrolora i da im ni ne trebaju, ali da je Srbija daleko od toga, da su kontrolori potrebni ali da ne treba da ih obučavaju stranci.

Goran Pekarski, poslanik Srpske napredne stranke pitao je da li je neko od nadležnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i Tužilaštva Srbije u posed knjige „Narod neće“, u kojoj se, kako je rekao, radi o „političkom profiteru“ Dragan Đilasu.

„Postoji opravdana sumnja da da su kopije ove knjige završile negde na lomači. Ova knjiga je veoma laka za čitanje, veoma laka za razumevanje, ali teška za prihvatanje“, rekao je Pekarski a potom uputio niz kritika na račun Đilasa, navodeći da se obogatio dok je bio na vlasti,ali i da se knjiga „Narod neće“ bavi kućom Velikog brata , predškolskoj ustanovi u naselju Altina, podzemnim kontejnerima , BUS-plusom , PKB , Gradskom čistoćom.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokreta za spas Srbije – Nova Srbija pitao je Vladu Srbije o zaključku iz decembra 2012. godine o otvaranju integrisanog upravljanja administrativnih prelaza na Jarinju, Merdaru, Brnjaku i Končulju, pitajući zašto sporazum koji je prethodna vlast parafirala nije poništen ili primenjen na prihvatljiv način ako nije dobar kako tvrdi aktuelna vlast.

„Ovaj zaključak Vlade Srbije iz 2012. godine nedvosmileno kazuje da je realizacija u svakom slučaju izvršena za mandata ove SNS-SPS vlasti. Reč je o sporazumima koji su bili načelno parafirani za vreme prethodne vlasti, a očigledno da je implementirala sporazum ova vlast“, naveo je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari