Šesnaesti protest u Užicu: Nastavlja se borba do pobede (FOTO) 1Foto: Nenad Kovačević

Sa 16. protesta „1 od 5 miliona“, održanog u večeras u Užicu, poručeno je da bi građani trebalo da budu uporni u borbi protiv režima Aleksandra Vučića, kako bi ga pobedili i Srbiju urdili kao normalno društvo.

Zoran Filipović, voditelj protesta, primetio je da se „svuda u normalnom svetu 9. maj obeležava kao Dan pobede nad fašizmom, ali da Dan pobede u Srbiji kasni jedan dan, zbog obaveza onoga“, misleći na Aleksandra Vučića.

„Negde je na putu, pa su paradu odložili za petak, 10. maja“, kazao je Filipović i  dodao da u Srbiji ništa nije normalno.

Na protestu, na kome je bilo oko 200 ljudi, prisustvovali su i građani Požege koji protestuju još od februara prošle godine, a okupljenima se obratio Dejan Nikolić, narodni poslanik DS.

Šesnaesti protest u Užicu: Nastavlja se borba do pobede (FOTO) 2
Dejan Nikolić: Užice Foto: Nenad Kovačević

Istakavši da je „nasilje nad ljudima, slobodom, medijima, zakonima, imovinom, kulturom i životnom sredinom postala naša svakodnevica“, Nikolić je naveo da je „sve ono što bi trebalo da nas štiti od nasilja – izloženo nasilju“.

„Zato je naša borba važna i zato nastavljamo dalje“, poručio je istakao da je 9. maj i Dan Evrope i da se evropske vrednosti  ogledaju u poštovanju ustava i zakona, kao i u mogućnosti da mladi, nakon obrazovanja, mogu da planiraju posao i budućnost u svojoj zemlji.

„Evropa u Srbiji za mene je kada policija garantuje bezbednost svima i štiti sve građane od huligana koji stavljaju svinjsku glavu na haubu“, rekao je Nikolić, aludirajuči na nedavni događaj u Borči.

On je rekao da su Srbiji „potrebni fer izbori i javni servis kao naše pravo da znamo sve, a ne samo ono što oni žele da znamo“, a potom poručio da smo posle 20 godina ponovo na ulicama i trgovima.

„Hajde da se jednom za svagda rešimo ove društvenje anomalije i da izgradimo nešto što se zove normalan život, da neki novi klinci, posle 20 godina, ne bi ponovo izlazili na ulice“, kazao je Nikolić.

Šesnaesti protest u Užicu: Nastavlja se borba do pobede (FOTO) 3
Užice Foto: Nenad Kovačević

Navodeći da „građani ne pristaju na budućnost Srbije koja je „ponižena, ucenjena i ograđena“, on je rekao da „nema normalne budućnosti u kojoj vlast ucenjuje i preti građanima samo zato što su ustali u odbranu sopstvenog dostojanstva“.

Učesnici protesta su prošetali centrom grada, a novo okupljanje biće sledećeg  četvrtka, takođe u 20 časova ispred užičke skupštine.

Provokacija

„Šta ti pričaš? Skloni se odatle!“, obratio se Nikoliću, dok je govorio na stepeništu užičke skupštine, i prema njemu krenuo muškarac sede kose koji se probio kroz okupljene građane i stigao do polovine stepeništa. Međutim, drugi muškarac ga je zaustavio i time je sprečen incident. Nakon kraće rasprave s prisutnima, taj čovek se udaljio, a okupljeni su to prepozanli kao provokaciju i negodovali povicima „Uaaaa“ i zvižducima pištaljki i trubica, nakon čega je protest mirno završen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari