Šib: Sporazum s Kosovom uslov za odlučujuć korak u evrointegracijama 1Tomas Šib Foto: FoNet/ Kabinet ministra za inovacije i tehnologije

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je sveobuhvatni sporazum s Kosovom uslov da Srbija napravi „odlučujući korak“ u procesu evrointegracija.

„Nemačka se zalaže za rešenje i želimo da se dijalogom dodje do sveobuhvatnog sporazuma koji će biti uslov da Srbija napravi odlučujući korak ka članstvu u EU“, rekao je Šib za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da reši problem Kosova da bi postala članica EU i „koristila sve prednosti“ članstva.

Ambasador je rekao da je „žalosno“ što Priština nije ukinula takse na robu iz Srbije i pored svih pokušaja da se to izdejstvuje.

„Priznajem, žalosno je da takse nisu ukinute bez obzira na sve pokušaje da se to reši. To nisu pokušavale samo Nemačka i Francuska nego i neke uticajnije zemlje. Nadamo se da će takse biti ukinute nakon izbora na Kosovu“, izjavio je Šib i dodao da Berlin i Pariz podržavaju dijalog Beograda i Prištine u postojećem formatu.

Odgovarajući na pitanje o pisanju tabloida Alo da je Nemačka ponudila Srbiji Folksvagenovu fabriku u zamenu za priznanje Kosova, Šib je rekao da ne zna otkud taj naslov.

„Tu nije reč o nekoj trampi već o dugoročnom procesu u kom se rešava veliki broj pitanja“, izjavio je nemački ambasador, ali i dodao da je ekonomski razvoj Srbije važan i da tu Nemačka može dati doprinos.

Šib je izjavio da sa savremenim problemima kao što su migracije, terorizam ili klimatske promene nijedna država ne može sama da se izbori i da je zbog toga EU „pravi model“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari