Simić: Razgraničenje prihvatljivo ukoliko garantuje više prava i sloboda 1Igor Simić Foto: Srpska lista

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da je Srbima na KiM ideja razgraničenja prihvatljiva ukoliko ona garantuje više slobode i prava nego što imaju sada. Dodaje da Srpska lista nepodeljeno veruje u pregovarački tim Beograda.

– Kada se govori o različitim idejama moram da ponovim reči predsednika Vučića da smo miljama daleko od rešenja. Mi već decenijama živimo u neizvesnosti i kada sve uzmete u obzir, ukoliko postoji bilo kakva šansa za ekomnomsko-politički napredak, siguran sam da će takvo rešenje Srbi podržati, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Igor Simić. Međutim, poruka da smo do takvog rešenja daleko izaziva nespokoj kod Srba, ukazao je Simić.

Za sada se ne znaju detalji, ali poruka državnog vrha da će Srbi ukoliko dođe do rešenja imati više nego sada uliva poverenje među Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Poruka našeg državnog vrha da ćemo imati više nego sada i da se neće dozvoliti bilo kakvo nasilje i da se na taj način neće rešavati politički problemi. Za ovih šest godina napravljen je ogroman napredak, zahvaljujući pre svega predsedniku Aleksandru Vučiću i našem pregovaračkom timu, da uopšte dođemo u poziciju da razgovaramo o legitimnim interesima Srba na KiM“, objašnjava Simić, za RTS.

Prema rečima Simića podele među Srbima na Kosovu i Metohiji nema jer je, kako kaže, Srpska lista osvojila više od 90 odsto glasova i uspela da ujedinili politički korpus svih Srba na KiM.

„Danas pregovaramo o nečemu što može da unapredi položaj Srba i na severu i na jugu, a to sve zavisi od pregovora. Naš pregovarački tim stalno ponavlja da je spreman za kompromis, ali za to je potrebno da bude spremna i Priština“, rekao je Simić i dodao da Srbi na KiM imaju poverenje u Vučića, jer je dokazao da se brine o narodu koji živi dole i da iskreno govori o pregovaračkim pozicijama.

„Oni koji se izdaju za predstavnike Srba i nisu osvojili više od par glasova oni govore o podeli. To su ljudi koji su svu imovinu prodali na KiM, čuja je čitava porodica raseljena van KiM, a danas govore da su borci za život. I bili su najtiši kada su Srbi trpeli nasilje“, rekao je Simić.

Od predstojeće posete Aleksandra Vučića u septembru Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju kao i do sada otvoren razgovor.

„U kome raspravljaju o najsitnijim problemima.

„Naš zahtev je da se predsednik Vučić bori ovako kako se bori i postigne realno i održivo rešenje koje će garantovati mir i sigurnost. Nikada se više srpski pregovarački tim nije zalagao za mir i nikada više nije bio napadan. To ne možemo da razumemo“, objašnjava Simić.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji potpredsednik Srpske liste kaže da ona ne može da se predvidi.

„Srbi na KiM najviše poverenja imaju u KFOR ali se u više navrata pokazalo da ni oni nemaju kapaciteta da zaštite Srbe i zato nam je potrebno da se dijalog nastavi i da se dođe do trajnog rešenja. Sukobi su nastajali, jer nije bilo dijaloga“, zaključio je za RTS Igor Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari