Simović: Vućić da ostavi Crnu Goru na miru 1Foto: BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO

Potpredsednik Vlade Crne Gore Milutin Simović poručio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i Mitropolije crnogorsko-primorske na dobro svih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

On je istakao da Srbija nije ni gradila, ni oslobađala, ni čuvala crkve u Crnoj Gori, pa nema potrebe ni da sada priskače u pomoć. Simović je ocenio da je stiglo neuobičajeno i brzo reagovanje predsednika druge države na izjavu direktora poreske uprave Crne Gore.

To je, ističe, samo još jedna potvrda direktnog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, i to od predsednika Srbije Vučića, kome to nije prvi put. „On velikodušno nudi plaćanje dugova SPC ‘da nam ne bi oduzimali svetinje’, ali o kojim svetinjama govori Vučić“, pitao je Simović.

On je ukazao da je direktor Poreske uprave jasno saopštio da bi u slučaju neizmirivanja dug MCP eventualno bio naplaćen sredstvima sa njenog računa ili od njene imovine, ali ne od verskih objekata, već od nekretnina kojima raspolaže na atraktivnim lokacijama. „Ako pogledamo na primeru Buljarice, MCP je tražila i dobila prenamenu za 55.000 kvadratnih metara zemljišta za turističko-apartmanske namene, a samo 737 kvadratna metra za crkvu, što znači 1,3 odsto za verske namene, a 98,7 odsto za biznis“, kazao je Simović, prenosi RTCG.

On kaže da je saglasan sa delom Vučićeve izjave da je „srpski nacionalizam pravio najviše štete i najviše problema srpskom narodu“. „Na trenutak je to delovalo kao naučena lekcija, da nije ubrzo za tim ponovio stare pokušaje falsifikovanja istorije koji podstiču velikosrpski nacionalizam, koji je u poslednje vreme ponovo posebno usmeren prema Crnoj Gori“, rekao je Simović.

Simović je poručio Vučiću da ostavi Crnu Goru na miru da samostalno uredi odnose države i MCP, kako i pripada jednoj suverenoj i demokratskoj državi. „A što se tiče crkava u Crnoj Gori, niti ste ih gradili, niti ste ih oslobađali, niti ste ih čuvali, pa nema potrebe ni da sada priskačete. A kako ste priskakali i uskakali u druge zemlje najbolje svedoče prazni manastiri u njima i sveštenici koji tamo ne služe svom narodu, već sada unose nemir i neslogu i u Crnu Goru“, poručio je Simović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari