Sindikat penzionera ponovo podržao proteste 1Foto: Danas

Udruženje sindikata penzionera Srbije potpuno podržava socijalne zahteve Policijskog i Vojnog sindikata kao i proteste građana i studenata, koji se ovih dana održavaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Njihovim opravdanim zahtevima, kako se navodi, priključuje svoje za koje se Sindikat penzionera bori već nekoliko godina, saopštilo je danas Udruženje.

Tražimo od vlasti da prestane naše najstručnije mlade kadrove da nudi vlasnicima stranih i domaćih firmi kao najjeftiniju radnu snagu, dovodeći time našu decu u situaciju da u sopstvenoj državi postaju robovska radna snaga, prinuđeni da rade za najniže nadnice u Evropi, često neprijavljeni, bez budućnosti, bez prava na penziju i bilo kakvu zaštitu, stoji u saopštenju.

Udruženje sindikata penzionera Srbije podseća da je 28. marta organizovalo miting i protestnu šetnju zajedno sa Udruženjem sindikata penzionisanih vojnih lica i uz učešće više hiljada penzionera i građana po ko zna koji put, predalo zahteve Sindikata penzionera Srbije, na koje se vlast do sada, uporno oglušavala.

Tražimo poništavanje svih zakona kojima su degradirana prava penzionera, poručuju i naglašavaju da penzije nisu socijalna kategorija, nego su to zarade ostvarene radom.

Ne samo da je vlast od 700.000 penzionera otela deo penzija, nego je i svim penzionerima ukinula usklaрivanje penzija sa troškovima života.

Tražimo da se upravljanje PIO fondom vrati u većinsku nadležnost zaposlenih i penzionera, jer im je to pravo oduzeto promenom strukture Upravnog odbora fonda u čiji sastav većinu članova imenuje vlada, koja, kako ukazuje Udruženje, ima nameru da od Fonda otme i proda banje i specijalne bolnice.

Sindikati penzionera traže da se poštuje Ustav i da institucije Srbije rade svoj posao. I na kraju, dodaje se, tražimo da se prestane sa štimovanjem statističkih podataka o uspesima Vlade.

Jedan od pokazatelja tog lažnog prikazivanja stanja vidi se i po velikom broju nezaposlenih mladih ljudi, naših sinova i kćeri od kojih je samo u 2016. godini, njih 60.000 napustilo Srbiju, tražeći posao i bolji život u inostranstvu, navelo je Udruženje sindikata penzionera Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari