Komandant Kfora general ROLANDKATER i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš ocenili su juče da situacija u kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije mirna i pod kontrolom .
– Razgovarali smo o situaciji na liniji razgraničenja i složili smo se da je ona mirna.

Komandant Kfora general ROLANDKATER i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš ocenili su juče da situacija u kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije mirna i pod kontrolom .
– Razgovarali smo o situaciji na liniji razgraničenja i složili smo se da je ona mirna. To što se desilo na administrativnoj liniji na jugu Srbije je kriminalno delo i to moramo da ostavimo policiji. Učinićemo sve da obezbedimo mir i bezbednost, ali ni jedna vojska na svetu nije sposobna da spreči kriminalne akte. Ono što znam je da policija s obe strane radi na tome i mi im pružamo podršku – kazao je general Kater povodom prošlonedeljnih incidenata u kopnenoj zoni bezbednosti u kojima je poginuo jedan policajac MUP Srbije.
On je ponovio da Kfor neće dozvoliti bilo koji vid nasilja na Kosovu i Metohiji i zoni za koju je nadležan, najavio da će ga 31. avgusta na mestu komandanta Kfora zameniti francuski general Ksavijer de Marnjak i izrazio očekivanje da će se i nakon njegovog odlaska „nastaviti uspešna saradnja između Kfor i VS“.
Takođe je zahvalio generalu Ponošu i pripadnicima VS na saradnji dodajući da je „impresioniran aktivnostima koje srpska vojska obavlja na Jugu Srbije“.
Načelnik Generalštaba VS general Zdravko Ponoš se saglasio se da je situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti pod kontrolom .
– Bezbednosna situacija je pod kontrolom bez obzira na incidente koje smo imali sa strane administrativne linije koju kontroliše VS i ostale snage bezbednosti Republike Srbije – rekao Ponoš.
On je ponovio da je saradnja KFOR i VS „na visokom nivou i sa visokim stepenom uzajamnog poverenja“, izražavajući uverenje da će se takva saradnja nastaviti i u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari