Skup o hrvatsko-srpskim odnosima u petak u Golubiću kod Obrovca 1

Dvanaesti po redu međunarodni naučni skup „Hrvatsko-srpski odnosi“ biće održan u petak, 23. avgusta u Golubiću, kod Obrovca u Hrvatskoj, saopštili su danas organizatori Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića.

Na skupu će i ove godine, pored naučnika iz dve zemlje i iz regiona, učestvovati i politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije i predstavnici njihovih parlamentarnih stranaka u dva parlamenta, navodi se u saopštenju.

U prvom panelu na kome će učestvovati istoričari iz Hrvatske i Srbije tema će biti „Osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata i uticaj na hrvatski i srpski identitet“.

U okviru drugog panela, ove godine biće održan i okrugli sto „Umrežavanje subjekata turističke ponude i primena pozitivnih iskustava za razvoj ruralnih sredina u Severnoj Dalmaciji“.

U cilju podsticanja održivog razvoja, po drugi put će biti organizovana izložba domaćih proizvoda iz tog kraja, piše u saopštenju.

Plenarni deo naučnog skupa počinje u petak u 10 sati, u zgradi područne škole u Golubiću.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Skup o hrvatsko-srpskim odnosima u petak u Golubiću kod Obrovca”

 1. malo o mestu sastanka:
  Golubic je selo udaljeno 5 km od Knina, jednog od najvecih uporista Hrvatskih Srba tijekom rata u Jugoslaviji. Ovo selo je bilo etnicki cisto pravoslavno odnosno Srpsko (1991-Golubic – ukupno 1.424, Srba 1389, Hrvata 17), ali odlukom vlade Hrvatske i opcine Knin u ovom selu je prosle godine zapoceta izgradnja stotine kuca Hrvatskim raseljenicima iz BiH, samim tim i etnicka struktura ovog mjesta ce se drasticno promjeniti. Veliki broj Srba je napustio ovo selo i trenutno zive diljem ovom svijeta. Prije rata veliki broj stanovnika ovog mjesta je radio u tvornici vijaka, poznatiji kao „TVIK“ ali stocarstvo i agrokultura su bili takodje veoma popularni.

  -1462 godine podignuta crkva prenosa moštiju arhiđakona Stefana.Kasnije dograđivana sa ikonostasom iz XIX vijeka.
  -1692 godine Patrijarh Arsenije III Čarnojević odredio je da sedište episkopa Vasilija prvog episkopa Dalmatinskog bude pri crkvi svetog Stefana u Golubiću. Do tada srpskom crkvom u Dalmaciji upravljali su pećki patrijarsi preko dabrobosanskih mitropolita.
  -1764 godine u Golubić dolazi veliki srpski prosvetitelj Dositej Obradović gdje je jedno vreme radio kao učitelj..
  Jos da pomenemo bezbrojne jame gde su Ustase bacale Srbe ( sve odreda) od kojih mnoge jos nisu ni istrazene! Pitam se samo, zasto prave sastanak bas ovde! Valjda bi prvo trebalo da se obeleze grobnice, sve, istraze zlocini, sve to objavi, pa ocita molitva, a onda da politicari pokusaju da ucine nesto sa pomirenjem!korisno!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.