Skupština AP Vojvodine usvojila tumačenje tek donete odluke o izbornim pravilima 1Skupština AP Vojvodine Foto: R. Balać (arhiva)

Skupština AP Vojvodine usvojila je autentično tumačenje svoje odluke o izmenama i dopunama Odluke o izboru poslanika u pokrajinski parlament kojom je snižen cenzus sa pet na tri odsto i određeno da u raspodeli mandata učestvuju i one stranke nacionalnih manjina koje su osvojile manje od tri odsto glasova birača tako što im se količnici uvećavaju za 35 odsto.

Posebna sednica sazvana je zbog, kako je rečeno, zlonamernih tumačenja člana 47. stav 4. u kojem se kaže da „Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika, količnici svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto“.

U Savezu za Srbiju, tačnije u Demokratskoj zajednici vojvođanskih Mađara, ukazali su da se na taj način dodatno favorizuju manje stranke, odnosno da SNS time „obuzdava“ svog koalicionog partnera SVM, na kojeg se ne bi odnosila odredba o uvećanju količnika za 35 odsto. U opozicionim krugovima bilo je i ocena da je ta odredba zbunjujuća, te da je nejasno na koje se sve stranke odnosi.

Predsednik Skupštine Vojvodine i SVM Ištvan Pastor ocenio je da se tom odredbom „ništa ne menja, da nastavlja sa primenom principa prirodnog praga, koji je sada samo snižen na tri odsto.

„Ovim autentičnim tumačenjem otklanjamo  sve mogućnosti za bilo kakvu zloupotrebu u tumačenju norme koja je usvojena na prethodnoj sednici“, kazao je Pastor i odbacio mišljenja da se time sputava SVM da osvoji više poslaničkih mandata i postane uticajniji partner u vlasti.

U tekstu autentičnog tumačenja koji je usvojen navodi se da se pomenuta odredba odnosi „samo na stranke i koalicije stranaka nacionalnih manjina koje su osvojile manje od tri odsto glasova“.

Opozicija je bojktovala i ovu sednicu pokrajinske Skupštine, a poslanica Narodne stranke Svetlana Kozić podsetila je da se izborna pravila menjaju na brzinu i prepravljaju pred raspisivanje izbora, te da je „bojkot, koji su proglasile veće opozicione stranke, doveo je SNS u situaciju da mora sebi pod hitno da obezbedi opoziciju kako bi stvorila privid demokratije i da će se izbori stvarno održati“.

„Iz tog razloga cenzus je smanjen na tri odsto, svim manjinskim strankama omogućeno je da dobiju uvećanje izbornog rezultata za 35 odsto, ali, neke bi, možda, postale suviše uticajne u skupštinama, ukoliko bi im se taj procenat zaračunao. Iz tog razloga težnje SNS da ima opoziciju što manjih i što beznačajnijih organizacija, pa čak i da svoje koalicione partnere drži u poziciji malih i marginalizovanih, uskraćeno je pravo manjinskim strankama koje bi osvojile više od tri odsto da im se uveća izborni rezultat za 35 procenata“, rekla je Kozić.

Prema njenim rečima, umesto izbornih pravila kojim će se unaprediti izborni sistem, imamo pravila koja se donose jednokratno da bi vlast premostila veliku političku krizu koja je nastala bojkotom na koji se odlučila većina opozicije.

Ona je pozvala građane koji su se odlučili da izađu na izbore da preispitaju svoju odluku i razmisle da li će time poslužiti kao argument vlasti da odglumi da u Srbiji postoje slobodni izbori i demokratija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari