Skupština bira članove veća Agencije za sprečavanje korupcije 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

Skupština Srbije danas nastavlja prolećno zasedanje, a na novoj sednici biće izabrani članovi veća Agencije za sprečavanje korupcije i upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Veće Agencije za sprečavanje korupcije po zakonu ima pet članova i trebalo je da počne da radi 1. septembra prošle godine, ali je Ministarstvo pravde listu od 18 kandidata Skupštini uputilo tek 18. februara 2021. godine.

Na dnevnom redu su, pored ostalog, Predlog odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i Predlog kandidata za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

Poslanici će na ovoj sednici razmatrati i predloge zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama.

Poslanici će razmatrati i Izveštaj o radu Agencije za energetiku Srbije za 2019. godinu sa predlogom Zaključka Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Objedinjena rasprava će se voditi i o Predlogu odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i Predlogu kandidata za izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

Za predsednika upravnog odbora RATEL-a ponovo je predložen Dragan Kovačević.

Pre razmatranja predloženih zakona poslanici postavljaju pitanja Vladi Srbije i državnim institucijama.

Podržan sporazum između Vlade Srbije i Vlade Države Palestine

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove jednoglasno je danas podržao Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Države Palestine u oblasti bezbednosne saradnje.

Sporazum je potpisan u januaru 2020. godine i predstavlja zajednički ineteres u unapređenju saradnje u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala, terorizma, finansiranja terorizma, nezakonite trgovine oružjem, opasnim materijama, trgovine ljudima, krijumčarenja, krivičnih dela protiv intelektualne svojine, visokotehnološkog kriminala, falsifikovanja, posedovanja i upotrebe falsifikovanih isprava i novca i nezakonite trgovine narkoticima, rečeno je na Odboru.

Sporazum uređuje i oblast civilne odbrane i spasavanja, kao aspekt bezbednosne saradnje.

Poslanici o čitanju Irene Vujović i ekološkim temama

Na početku sednice poslanici Skupštine Srbije iskoristili su danas pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama, a najviše ih je interesovala ekologija.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je ministarku ekologije koji su sledeći koraci u saniranju deponije Stanjevina kod Prijepolja.

Poslanik je zahvalio ministarki Ireni Vujović što se na tome radi, a veći deo izlaganja kritikovao je one koji ovih dana na društvenim mrežama ismevaju Vujović i tvrde „da ne zna da čita“.

Tandir je rekao da je reč o lapsusu pri čitanju izveštaja o radu ministarstva, te da su oni koji dele snimak na kojem ministarka čita prema njoj iskazali „seksizam i govor mržnje“.

Mirsad Hodžić iz poslaničke grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ pitao je kada će biti završena deonica puta „Sjenica – Prijepolje koji je započet još 80-tih godina prošlog veka, a Sanja Jefić Branković iz SDPS-a pitala je za rezultate merenja buke na putu kroz niško naselje Komren.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević pitao je Vladu Srbije da li će reagovati i tražiti proveru medijskih napisa da je Sulejman Ugljanin pozivao na oružanu pobunu i da se zalaže za pripajanje Sandžaka Kosovu.

Aleksandar Marković iz SNS-a optužio je pojedine medije, posebno apostrofirajući televizije Nova S i N1 da relativizuju borbu države protiv mafije i kriminala.

Marković je rekao da mediji „pod kontrolom Dragana Đilasa“ u fokus stavljaju pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smeo da prikaže neke fotografije, i tako skreću pažnju sa brojnih hapšenja.

Poslanik Žarko Mićin podneo ostavku

Skupština Srbije konstatovala je danas ostavku poslanika Srpske napredne stranke Žarka Mićina koji je bio narodni poslanik od 2014. godine.

Predsedavajuća Elvira Kovač rekla je da će skupština narednih dana potvrditi mandat sledećem kandidatu sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.

Mediji su ranije preneli da je Žarko Mićin postao šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Nova sednica zakazana za 16. mart

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić danas je za utorak, 16. mart sazvao novu sednicu parlamenta, na čijem je dnevnom redu i Predlog zakona o klimatskim promenama, koji je podnela Vlada.

Poslanici treba da razmatraju i Vladinu odluku o Programu zvanične statistike od 2021. do 2025. godine.

Na dnevnom redu je i izbor stalnih delegacija Skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama, kao i predlozi za izbor članova skupštinskih odbora, koje su podnele poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“, Socijalistička partija Srbije i Stranka pravde i pomirenja-Ujedinjena seljačka stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari