Skupština Kosova odložila glasanje o nacrtu rezolucije o dijalogu sa Srbijom 1Skupština Kosova ilustracija Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Na zahtev Socijaldemokartske partije Skupština Kosova je odložila glasanje o nacrtu rezolucije o dijalogu sa Srbijom, dok se poslaničke grupe ne približe stavove o tom pitanju, javlja Anadolija.

Sednica Skupštine je počela sa radom sa dva sata zakašnjenja, zbog nedostaka kvoruma. Tek nakon dve pauze u Skupštini su bila 62 poslanika, od 120, što je bilo dovoljno za početak sednice. Sednicu bojkotuju poslanici opozicinih partija, Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, dok su prisutni poslanici opozicione Socijaldemokratske partije.

Na dnevnom redu je 25 tačaka, preostalih sa prethodnih zasedanja Skupštine, a medu njima je i glasanje za rezoluciju sastavljenu nakon debate o dijalogu sa Srbijom. Upravo je ta rezolucija razlog što dve najveće opozicione partije bojkotuju rad Skupštine Kosova. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli se saglasio sa predlogom, naglasivši da je potrebno jedinstvo i da su intezivirani napori da se dode do jednog zajedničkog predloga rezolucije.

Ranije danas je održan sastanak Predsedništva Skupštine Kosova na kome je odlučeno da se u četvrtak na sednci Skupštine razmatra paket zakona koji se odnose na transformaciju Kosovskih bezbedonosnih snaga u vojsku Kosova. Izuzev Srpske liste koja se protivi formiranju vojske Kosova, sve ostale poslaničke grupe saglasne se s time i najavile su svoje učešce na sednici u četvrtak. Predsednik Skupštine Kadri Veseli izjavio je da će do kraja ove godine biti završena tranformascija KBS u vojsku, ali je naglasio da je to proces u kome se moraju poštovati procedure i medunarodni partneri kako se ne bi ugrozio taj proces, ali ni proces vizne liberalizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari