Skupština slobodne Srbije: Budućim generacijama ostavljamo uništenu prirodu i zatrovanu zemlju 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Poslednjih meseci se građani Srbije sve češće pitaju ko u njihovo ime odlučuje o eksploataciji prirodnih resursa.

Javnosti najpoznatiji slučaj je rudnik litijuma kompanije „Rio Tinto“ u okolini Loznice, ali u severozapadnoj Srbiji u okolini Valjeva), kao i na preko 20 lokacija na području čitave zemlje takođe se vrše istražne radnje vezane za eksploataciju ne samo litijuma već i drugih ruda.

Formalna i neformalna udruženja građana, aktivističke organizacije i pojedinci traže transparentnost informacija o opravdanosti, ekonomskoj isplativosti, kao i potencijalnim negativnim uticajima rudnika na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Očigledno je da takve informacije nisu dostupne i da organi vlasti, počev od lokalnog pa do državnog nivoa, smatraju da imaju pravo na tajnost informacija pod izgovorom „državnog interesa“.

Izvesno je da se politika (zlo)upotrebe rudnih resursa neće promeniti dokle god postoji zakonska regulativa prema kojoj je rudna renta u Srbiji 3-4 odsto i dok ne postoji zakonska obaveza investitora za sanaciju i revitalizaciju predela nakon zatvaranja rudnika. Nema sumnje da sa ovakvim sastavom Skupštine Srbije, postojeći, loši zakoni neće biti promenjeni, a zahvaljujući korumpiranosti izvršne i sudske vlasti, „dobri“ zakoni i dalje se neće primenjivati u Srbiji.

Skupština slobodne Srbije podržava sve inicijative i poziva građane da aktivnim učešćem nateraju organe vlasti da javnost upozna sa svim efektima korišćenja rudnih resursa, jer su građani Srbije suštinski vlasnici tih (i drugih prirodnih) bogatstava.

Proći će i ova bura koja više decenija devastira našu zemlju, ali svi mi se moramo zapitati šta će ostati posle nje na ovim prostorima, navode u Skupštini slobodne Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari