Sledi dogovor i početak kampanje bojkota 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Savez za Srbiju do 15. septembra čeka da se u Skupštini Srbije smeni postojeći i izabere novi sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a u odluci da više ne učestvuje na okruglim stolovima vlasti i opozicije nije usamljen.

Inicijativa Ne davimo Beograd od vlasti očekuje da javno prizna da nema uslova za fer i slobodne izbore i obaveže se na usvajanje preporuka civilnog društva i Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“. Savez za Srbiju je preksinoć, posle treće runde razgovora predstavnika vlasti i opozicije na FPN, saopštio da više ne učestvuje na narednim sastancima, na koje Inicijativa NDB prvi put nije bila ni pozvana, a zatim je odbila da na njima učestvuje.

Podsetimo, prvi sastanak je održan 30. jula, a od drugog 9. avgusta na sastanke ne dolazi ni članica SZS Stranka slobode i pravde. Organizatori iz Fondacije za otvoreno društvo prvobitno su najavili da će sledeći sastanci biti 5. i 9. septembra, ali je njihovo održavanje juče dovedeno u pitanje.

Savez je posle nekoliko rundi razgovora s vlašću konstatovao da ovaj format sastanaka ne daje nikakve rezultate jer predstavnici vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta urade povodom 42 preporuke Stručnog tima protesta „1 od 5 miliona“. Udruženje „1 od 5 miliona“ pozvalo je juče ostale predstavnike opozicije da napuste fingirani dijalog i celokupnu opoziciju da što pre proglasi bojkot lažnih izbora.

Pošto nastavka razgovora Saveza i vlasti teško da će biti jer režim šalje signale da nema nameru da ispuni zahteve, aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović za naredni korak očekuje postizanje zajedničkog stava opozicije o odnosu prema bojkotu parlamentarnih i lokalnih izbora, dok lider Dveri Boško Obradović najavljuje da će pripadnice Saveza, svaka pojedinačno, na svojim organima donositi odluke o bojkotu. Tu odluku je prvo najavila Narodna stranka Vuka Jeremića, sledeće nedelje Dveri, a nakon toga i ujedinjena DS.

Dobrica Veselinović za naš list kaže da Inicijativa NDB bojkot ne vidi kao puko bojkotovanje samog izbornog procesa, već kao svakodnevnu popravku našeg okruženja.

Predsednik Dveri, članice Saveza, Boško Obradović za Danas kaže da će ključna tema u narednim nedeljama biti proglašenje bojkota, odnosno neučestvovanja na unapred neregularnim izborima jer zahtevi nisu ispunjeni.

– Taj stav treba da zauzmu stranački organi svake pojedinačne naše političke organizacije. Onda počinje kampanja bojkota. Jer bojkot nije cilj već sredstvo da dođemo do fer i poštenih izbora. To pre svega znači nastavak i omasovljenje protesta, ali i druge oblike građanske neposlušnosti, zaključno sa velikim opozicionim mitingom na dan lažnih izbora – navodi Obradović.

– Iako je u načelu dijalog o izbornim uslovima dobra stvar za celo društvo, čini mi se da je Savez za Srbiju u njega ušao dosta nespremno i haotično – bez plana i ideje šta žele njime da postignu, bez jasne izlazne strategije i što je najvažnije, bez dobre komunikacije sa svojim biračima. Iz njihovih reakcija je jasno da bi birači pre podržali bojkot nego polovična i kompromisna rešenja. U tom smislu i iz perspektive SZS, čini mi se da je za njih najbolje rešenje da što pre dogovore bojkot i formulišu jasnu poruku i kampanju bojkota i da počnu sa njom, jer mi izgleda da svako odlaganje dodatno zbunjuje i razočarava njihove potencijalne birače. A već su u zaostatku jer je SNS praktično na početku svoje kampanje – zaključuje Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari