Umesto da ukaže na problem da se uredbom Vlade Srbije o dodeli državnih stanova omogućava trgovina uticajem, Zorana Marković ju je iskoristila i narušila ugled regulatorne institucije na čijem je čelu – ovim rečima profesor Čedomir Čupić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, za Danas objašnjava jučerašnji javni zahtev Odbora za smenu Markovićeve s mesta direktora Agencije.


Čupić navodi da je Zorana Marković, bez znanja Odbora, 2010. od Vlade zatražila dodeljivanje stanova Agenciji. „Kada je u avgustu ove godine Odbor saznao za dva dodeljena stana, od nje je tražio da ih vrati jer je uredba sporna i ugrožava ravnopravnost građana, ali to nije učinjeno, što je otežavajuća okolnost“, kaže Čupić.

Kako su Danasu rekli ostali članovi Odbora, koji su želeli da ostanu anonimni, postoji i nezadovoljstvo radom Zorane Marković i traže od nje odgovore na pitanja šta se dešava sa aktivnostima Agencije na izveštajima o finansiranju kampanje političkih stranaka na majskim izborima, kao i na kontroli izveštaja o redovnom finansiranju partija.

U Odboru Agencije nam kažu da će sačekati 15 dana, koliki je rok u kojem Markovićeva ima priliku da iznese svoje stavove, i da će reagovati u zavisnosti od njenog odgovora i „dostojanstva“.

Odbor je juče saopštio i da je protiv Zorane Marković postupak pokrenut i zbog sumnje da je povredila odredbe Zakona o Agenciji i da je nesavesno obavljala funkciju. Njoj je juče uručen zaključak o pokretanju postupka za utvrđivanje da li postoje razlozi za razrešenje, koji je jednoglasno usvojen na sednici Odbora 16. oktobra ove godine.

Podsetimo, početkom oktobra objavljena je vest da Markovićeva „hoće sama sebi da dodeli stan“. Ona je to negirala rekavši da nije za sebe tražila stan od Vlade Srbije i da je Vlada dodelila dva stana za zaposlene u Agenciji, jedan u Ulici kraljice Natalije i drugi u Drinčićevoj.

Markovićeva je za B92 objasnila da Agencija potpada pod Zakon o državnim službenicima i da ona, kao direktorka, ne može sama da odluči da li će neko dobiti stan ili neće. „Postoje propisani uslovi i propisana procedura“, kazala je ona. Naglasila je i da je pokrenut postupak protiv medija koji su o tome pisali.

„Stanovi su prebačeni od strane Vlade, s njima ćemo i rešiti ovu situaciju. Sačekaćemo odgovor nadležnog ministarstva i razjasniti svaku nejasnoću. Advokati Agencije već su preduzeli mere da se spreče insinuacije za ugrožavanje mene lično i integriteta Agencije“, kazala je tada Markovićeva.

Zorana Marković juče nije odgovarala na naše telefonske pozive..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari