Smrt Vladimira Cvijana i dalje tema na društvenim mrežama 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN TIMOTIĆ

Smrt Vladimira Cvijana, bivšeg generalnog sekretara Predsedništva Srbije za vreme mandata Borisa Tadića i nekadašnjeg člana Srpske napredne stranke, i dalje je tema na društvenim mrežama, u objavama i komentarima, pojedinih javnih ličnosti, kao i drugih građana.

Podsetimo, pre mesec dana objavljeno je da se Cvijan utopio početkom januara 2018, te da ni na groblju nema njegovog prezimena, nego samo imena.

Advokat Ivan Ninić objavio je na Tviteru zahteve za informacije od javnog značaja, koje je uputio Bezbednosno informativnoj agenciji i Ministarstvu unutrašnjih poslova, sa po pet pitanja u vezi sa životom i smrću Vladimira Cvijana.

U zahtevu upućenom na adresu BIA, Ninić je postavio pitanje da li je Cvijan po bilo kom osnovu bio predmet operativne obrade, te da li je BIA nad njim sprovodila posebne dokazne radnje tajnog nadzora komunikacije i praćenja.

Advokat je pitao i da li agencija poseduje podatke o operativnoj obradi Cvijana te da li su oni prosleđeni tužilaštvu, da li je službenik BIA prisustvovao uviđaju kada je pronađeno Cvijanovo telo, kao i da li je BIA vršila razmenu operativnih podataka povodom života i okolnosti smrti Cvijana.

Ninić je pitao agenciju da li je vršila operativne provere, odnosno da li je prikupljala operativne informacije o uzroku i okolnostima smrti Cvijana.

Ninić je od MUP-a zatražio odgovore koje sve pisane isprave, video, foto i audio zapise oni poseduju povodom svih preduzetih policijskih radnji u vezi sa istragom Cvijanove smrti i njihove kopije.

On je zatražio i kopiju svih video, foto i audio zapisa koje MUP poseduje u vezi istog slučaja.

Smrt Vladimira Cvijana i dalje tema na društvenim mrežama 2

Takođe, Ninić želi da zna da li je MUP vršio službenu razmenu operativnih podataka povodom smrti Cvijana, kao i informacije iz evidencije granične policije o svim evidentiranim prelascima državne granice Vladimira Cvijana.

„Kada institucije zaćute, sledi alternativna građanska istraga“, poručio je Ninić.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović pitao je u ponedeljak nadležne da li je aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović pustio u javnost, posle tri godine, informaciju da je Vladimir Cvijan mrtav i da li su zbog toga prekinute sve istrage protiv Stefanovića.

– Da li je to poruka koju je Stefanović poslao Vučiću i da li su posle te poruke obustavljene sve dalje istrage protiv Stefanovića. Da li ono što Nebojša Stefanović zna o Vladimiru Cvijanu jeste jedna od stvari kojom Stefanović ucenjuje Aleksandra Vučića i izbegava svoje hapšenje – upitao je Obradović na konferenciji ispred Vlade Srbije, što je prenošeno i na nalozima na društvenim mrežama.

Hrvatski novinar Domagoj Margetić napisao je na Tviteru da je Vladimir Cvijan imao nameru da objavi knjigu.

– Cvijan je namjeravao objavit knjigu. Kad smo razgovarali kako je ispalo posljednji put, rekao je da je rukopis gotov i bilo je u planu da je objavi u Beogradu – napisao je Margetić. On je u niz tvitova, ali i gostovanja na svom Jutjub kanalu, izneo da mu je Cvijan bio izvor.

Margetić pominje crni memorijski stik, koji mu je navodno u februaru 2014. u Beogradu dao Vladimir Cvijan, kao i pohranjene 8.342 stranice dokumentacije i tajnih spisa.

Margetić je podsetimo, 2013, bio akter jedne i za srpske prilike čudne afere u Beogradu, kada je ostavku na članstvo u SNS podneo Oliver Antić, savetnik tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića.

Margetić je tada nastupao u ime izvesne organizacije Antikorupcijska liga Balkana i tvrdio da ima dokumente i saznanja da je iz Srbije tokom pljačkaške privatizacije izneto 60 milijardi evra.

Antić je podneo ostavku zato što je najavio Margetićevo objavljivanje dokumenata na pres konferenciji, na kojoj je hrvatski novinar samo označio Mlađana Dinkića, tadašnjeg predsednika u međuvremenu ugašene stranke Ujedinjeni regioni Srbije, da je „sakrio novac“ iznešen iz zemlje.

Marketić je tvrdio da je navodne dokumente o tome predao Upravi kriminalističke policije Srbije, a ubrzo više niko nije pominjato ni te dokumente, ni tu priču.

Dinkić, bivši ministar finansija i privrede, i bivši guverner NBS povukao se iz javnog života, nakon što URS nije prešao cenzus na izborima 2014. Poslednje javne informacije govorile su da je vlasnik konsultantske firme „MD solution“ i neformalni savetnik Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari